vasúti közlekedés

2020.10.16. 19:30

Visszatérnek az intercity vonatok Zemplénbe

Az új sátoraljaújhelyi intercity vonatokban kerékpárszállító kocsi is közlekedik majd.

Bódisz Attila

Budapest, Déli pályaudvar 2020.02.13. MÁV első, saját gyártású, belföldi forgalomra szánt másodosztályú InterCity (IC+) kocsija foto: Kallus György/Világgazdaság

Forrás: MW

Fotó: Kallus György

Az eddiginél jelentősen kedvezőbb lesz heteken belül az új vonatmenetrend a zempléniek számára, amely összehangolt buszjárattal, rövidebb menetidővel és a legmodernebb IC+ kocsikkal kecsegteti az utazóközönséget – közölte dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője.

Mint hozzátette, az elmúlt időszak egyeztetéseinek eredményeként Sátoraljaújhely térségében a MÁV-Start és a Volánbusz Zrt. többlépcsős menetrend- és szolgáltatásfejlesztést vezet be.

Az október 25-től érvényes első ütemben a Sátoraljaújhely és Budapest között közlekedő sebesvonatok megszűnnek, ezek pótlására decembertől Sátoraljaújhely és Budapest között kétóránként intercity vonatokat indítanak, de egy pár intercity vonat (reggel Budapest felé és délután Sátoraljaújhely felé) már október 25-én elindul, 3 óra 6 perces Budapest–Sátoraljaújhely menetidővel – sorolta a részleteket a honatya.

Hozzátette, a decemberben bevezetendő második ütemben jelentősen csökken a menetidő Miskolcra Sátor­aljaújhelyről, a borsodi megyeszékhelyre a jelenlegi 1:29 helyett 1:11 percre, míg Sárospatakról 1:15-ről 1:01-percre. A napi 1 pár intercityvel egyik irányban 3:06, míg másik irányban 3:10 perc alatt lesz elérhető Budapest.

Napi hét pár intercity

A képviselő kiemelte azt is, hogy további napi 7 pár intercityvel a jelenlegi 4:10 helyett 3:19 perc alatt lesz elérhető Budapest. Kedvezőbbé válnak az intercity vonatok jegyárai is, a gyorsvonati pótjegyet eltörlik, és az intercity vonatok egyes kocsijaiban is biztosítja vasúttársaság

a pótjegymentes utazást.

Az intercity-helyjegyek díjszabását egységesítik. Dr. Hör­csik Richárd hangsúlyozta: az új sátoraljaújhelyi intercity vonatokban kerékpárszállító kocsi is közlekedik majd, ez a zempléni kerékpáros turizmus fejlesztése szempontjából mérföldkő.

A zempléni térség csatlakozó autóbusz hálózatát átszervezik, amely által a környező településekről is javul Miskolc és Budapest elérhetősége – mondta. Aláhúzta, a MÁV ígérete szerint a folyamatos járműfejlesztés eredményeként a sátoraljaújhelyi intercity vonatokban is a legmodernebb IC+ kocsik fognak közlekedni. A folyamatos pályafelújítások eredményeként 2030-ig növekedhet a vonatok sebessége, amely várhatóan további menetidő-csökkenést eredményez majd a Sátoraljaújhely és Budapest közötti vonalon közlekedőknek – jelentette ki az abaúji-zempléni országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában