fejlesztések

2020.10.16. 17:00

Útfelújításra kaptak a legtöbben támogatást

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 45 település kapott támogatást.

Nagy-Hankó Krisztina

20200702 Nyírtelek A Nyírtelekről Felsősóskútra vezető Szent István utca elejének felújítását már korábban befejezték a szakemberek, most az utca végén fektetnek új kopóréteget az útra. Fotó: Pusztai Sándor PS Kelet Magyarország

Forrás: MW

Fotó: Pusztai Sándor

A Belügyminisztérium döntött az önkormányzati feladat­ellátást szolgáló fejlesztési pályázatokról, melyeknek eredményét közzé is tette. Pályázni lehetett kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztésére, felújítására, óvodai, iskolai és utánpótlássport infrastruktúra-fejlesztésére, sportlétesítmény létrehozására vagy felújítására, illetve belterületi utak, járdák, hidak felújítására.

A legfontosabbak az utak

„Nyékládházán kiemelten fontos nyáron a szúnyogirtás, télen a síkosságmentesítés, emellett pedig az utak folyamatos karbantartása, ezért ez mindig elsőbbséget élvez. Amikor a képviselő-testület döntött arról, hogy milyen pályázat élvezzen előnyt, akkor ez volt a legfőbb szempont” – mondta Tóth Balázs polgármester. A pályázati forrásból közel 17 millió forintot nyertek el utak felújítására, melyhez 15 százalékos önrészt kell hozzátenni. Elsősorban a nagy forgalmú, belterületi utakat szeretnék most felújítani. Vannak olyan murvás külterületi utak, melyeknek állagmegőrzése komoly feladat. Illetve az üdülőövezeti besorolású területek pormentesítése, melyek egy része már aszfaltréteget kapott.

A munkálatokat csak fokozatosan, lépésenként tudják megtenni – tette hozzá a polgármester.

„Tavaly elindult egy nagyszabású útfelújítás, a városban – néhányat leszámítva – az útjaink rendben vannak. Ezért ezúttal a már meglévő salakos futópályát újítjuk föl Felsőzsolcán, a beruházás teljes költsége több mint 26 millió forint” – tudtuk meg Szarka Tamás polgármestertől, aki hozzátette: 65 százalékos intenzitású a támogatás, azaz 35 százalék önrészt kell az önkormányzatnak biztosítania. A sportközpontban található futópálya nagyon régen volt felújítva, amelyet egyre többen használnak, ezért szükségessé vált a burkolat cseréje. Térdkímélő rekortánborítást kap majd a pálya. Az elmúlt hétvégén sportnapot tartottak, melyen jótékonysági futóversenyt is szerveztek, a polgármester azt reméli, hogy a következő hasonló megmozdulást már a felújított létesítményben tudják megrendezni.

„Összesen 30 millió forint értékben tervezzük a beruházást, melyből több mint 19 millió forintot kapunk meg a támogatásnak köszönhetően. Az nem kérdés, hogy útépítésre, útfelújításra mindig lehet és kell is költeni, hiszen a burkolatok idővel elhasználódnak” – hangsúlyozta Bodnár Krisztián, Szirmabesenyő polgármestere. Előre meg kellett határozni, a település mely útjait, járdáit kívánják ebből az összegből az elkövetkező hónapokban rendbe tenni, a munkát azonban csak jövőre kezdik el. Útjaik állapota egyébként kielégítő, inkább a járdák azok, amelyek megértek a karbantartásra – tette hozzá a polgármester.

(A borítóképen: A legtöbb település útfelújításra pályázott / illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában