ünnep

2020.10.05. 07:30

Ünnepeltek a daróci Kapusi-kertben

Huszár, költő és fafaragó is fát kapott a tibolddaróci arborétumban.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Irodalom- és természetbarátok ünnepeltek a napokban a tibold­daróci Kapusi-kertben.

Az augusztusban Fleisch­mann Rudolf-díjjal kitüntetett dr. Kapusi Imrét köszöntötték barátai, és ő is megköszönte nekik a sok évtizedes ismeretséget. Borsos Tibor Tibolddarócon élő székely fafaragó, dr. Pázmándy László mezőkövesdi költő és Csontos János létavértesi huszár hagyományőrző, volt országgyűlési képviselő egy-egy fát fogadhatott örökbe az arborétum Bedő Albert-parcellájában.

Előbb dr. Kapusi Imre számolt be az arborétum 17 éves történetéről, amely klímakutatási és génmegőrzési funkciót lát el, majd a bükkaljai természetvédők mutatkoztak be. A fák örökbefogadása alkalmával Szíki Károly színész szavalt verseket dr. Pázmándy Lászlótól, valamint jeles erdélyi íróktól, költőktől. Daragó Károly tárogatón játszott.

Dr. Kapusi Imre barátai érdemeit sorolta föl: Borsos Tibor kopjafát faragott az arborétumba, dr. Pázmándy László verset is írt az arborétumról. Csontos Jánossal harminc éve ismerik egymást, együtt építettek gyermektábort Püspökladányban akkori egyesületével, valamint alakították vissza vizes élőhellyé a felhagyott rizsföldeket.

A debreceni 2. honvéd huszárezred hagyományőrzői bemutatták a csapatot, valamint azt az útinaplót és filmet, amely négy évvel ezelőtti túrájuk alapján készült. Az első világháborúban a debreceni huszárok Erdélyben is szolgáltak, az ő útjukat járták végig a hagyományőrzők néhány éve.

Csontos János méltatta dr. Kapusi Imre munkásságát, és javasolta, hogy a település népszerűsítse az arborétumot, járják végig az értéktárak ranglétráját. Nagy Sándor, Tibolddaróc polgármestere elmondta, dolgoznak azon, hogy a kert nagyobb hírnévre tegyen szert, néhány hete mutatták be a megyei értéktárbizottság előtt a dr. Kapusi Imre által összeállított anyagot, amely Lakitelekre, az Országos Értéktár Bizottság elé is lekerült.

(A borítóképen: Szíki Károly, dr. Kapusi Imre, Csontos János és dr. Pázmándy László)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában