vita

2020.10.03. 15:30

Több ezer bérlőnek kell majd többet fizetnie Miskolcon

A lakbéremelésről és a kaucióról vitázik a Fidesz–KDNP- és a Velünk a Város frakció.

Hegyi Erika

Fotó: HE

– Miskolcon a baloldali városvezetés ámokfutásba kezdett. Ebben a kritikus közegészségügyi helyzetben a tömegközlekedés díjainak emelése és a járatok drasztikus ritkítása mellett úgy döntött, hogy itt az idő az önkormányzati lakások bérleti díjainak, továbbá az ehhez kapcsolódó kaució komoly emelésére – jelentette ki Soós Attila (Fidesz) önkormányzati képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke pénteki sajtótájékoztatón.

Romló egzisztencia

– Tudomásunk szerint Miskolcon a közeljövőben körülbelül 4000 lakásban emelik folyamatosan a bérleti díjakat és a kapcsolódó letétet, ez több mint tízezer bérből vagy nyugdíjból élő miskolcit hoz lehetetlen vagy nagyon nehéz egzisztenciális helyzetbe – mutatott rá Soós Attila.

„Veres Pál tegyen rendet!”

Kiemelte: – Ezúton is kérjük a városvezetést, hogy Miskolc működtetését és fejlesztését a város tízmilliárdos nagyságrendű bevételéből, az elmúlt esztendőkben elnyert pályázati pénzekből, de elsősorban az utóbbi évtizedben Miskolcon megvalósult számtalan fejlesztés eredményéből oldják meg, ne állítsák a várost sodródó pályára, ne a miskolciakkal fizettessék meg az elvesztegetett elmúlt egy évet, és az elmulasztott döntésekből és a hozzá nem értésükből eredő veszteségeket. Veres Pál, Miskolc polgármestere lépjen ki végre saját árnyékából, és vezetői eréllyel tegyen rendet a körülötte lézengők soraiban, nincs szükség felelősséget nem vállaló, csak a saját zsebüket néző tanácsadókra, ezek az intézkedések csak pusztítják, nem építik a várost – fogalmazott Soós Attila.

Elmaradt az emelés

A Velünk a Város frakció reagált az elhangzottakra. Sajtóközleményükben kiemelték: „Az előző városvezetés hagyta a bérlakások lepusztulását, mit sem törődött

a bérleti díjak szinten tartásával. Elmaradtak a bérleti díjak értékelései, a mérsékelt és szükséges emelések, amelyek fedezhették volna a lakások fenntartásának költségeit. Miközben az ingatlanpiacon az árak megsokszorozódtak, a fideszes városvezetés 2013 óta nem nyúlt a bérleti díjakhoz. A Velünk a Város frakciója elkötelezett a Nagy-Miskolc program megvalósításában, amelynek egyik fontos eleme a fiatalokat, pályakezdőket is megszólító bérlakásprogram újraindítása, ehhez teremt forrást a piaci viszonyokhoz képest is szerény díjnövekedés. A bérleti kaucióval kapcsolatban rámutattak, hogy az nem teljeskörűen emelkedik, a bérlőknek csak az új bérleti díjhoz igazított különbözetét kell befizetniük.

Az összeg pedig nem vész el, a bérleti jogviszony megszűnését követően visszakapják. Az önkormányzatra továbbra is számíthatnak a nehezebb sorban élők, róluk gondoskodik a kedvezményes, támogatott szociális bérlői program” – hangsúlyozta a Velünk a Város frakció.

(A borítóképen: Hollósy András, a Fidesz és a KDNP frakció szóvivője, Soós Attila és Nagy Ákos, a Fidesz frakcióvezetője a tájékoztatón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában