fejlesztés

2020.10.10. 10:00

Termelői piac és digitalizáció

Újabb lendületet vettek a fejlesztések Szerencsen és a környező településeken.

Novák Krisztina

Fotó: Kozma István

Mezőzomboron átadták a termelői piacot, Szerencsen pedig a Digitális Összefogás keretében 32 laptopot adományoztak a Kiss Attila Alapítványnak.

Megnyitott a piac

A mezőzombori termelői piac megnyitóján Radó Béla polgármestertől megtudtuk, hogy mintegy 180 millió forintos uniós forrásból építették meg a létesítményt, ami nagy mértékben hozzájárul majd a helyi gazdaság élénkítéséhez.

A beruházás eredményeként egy jól felszerelt, a modern kor vívmányainak megfelelő vásárcsarnokkal gazdagodott a település, ahol az árusítóhelyek mellett helyet kapott egy gombavizsgáló, irodahelyiség, hűtőház és üzlethelyiségek is.

– Ez nemcsak egy piac, hanem olyan találkozási pont, ahol nemcsak a település, de az egész környék gazdái megjelenhetnek – fogalmazott Koncz Zsófia országgyűlésiképviselő-jelölt.

Szinay Attila közigazgatási államtitkár – mielőtt átadta a piacot – kifejtette, hogy a magyar termelők által előállított munka segíti a családokat, továbbá olyan egészséges élelmiszerrel látja el a lakosságot, ami manapság nagy érték.

Megfelelő sávszélesség

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a koronavírus okozta nehézségek leküzdésére és enyhítésére hívta életre a Digitális Összefogást, amelynek kiemelt célja a tanuló diákok, az otthon dolgozó munkavállalók és az idősek segítése.

A Szerencsi Középiskolai Kollégiumban megtartott sajtótájékoztatón dr. Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a Diákháló Program következő mérföldkövének sikere, hogy a teljes körű wifi-lefedettség mellett a kormány sokszorosára bővíti a sávszélességet. Ez azt jelenti, hogy 100 megabit alatt nem működhet iskola, azokban az intézményekben pedig, ahol ötszáz főnél több diák tanul, ott 1 gigabites minimális sávszélességet biztosítanak.

Megtudtuk, hogy Szerencsen közel 1500 tanuló élvezheti ennek a fejlesztésnek a hasznát, és a tankerületben 51 intézményben közel 11 000 diák használhatja a teljes körű wifi-lefedettséget.

– A Digitális Összefogás program lényege, hogy a különböző vállalkozások és nonprofit szervezetek felajánlásokat tehetnek, amelyeket eljuttatunk a rászorulókhoz – tájékoztatott az államtitkár, aki a program keretében felajánlott 32 darab notebookot adott át Lakatos Mariannának, a Kiss Attila Alapítvány kuratóriumi elnökének.

Koncz Zsófia országgyűlésiképviselő-jelölt hangsúlyozta, hogy a digitalizáció fejlesztése és az eszközök beszerzése mindenkinek közös érdeke.

– Szerencs mindenképpen diákváros, ráadásul a kollégiumunkban, az idei tanévtől első alkalommal, egyetemi oktatás is indult – mondta Koncz Zsófia. – A Szerencsi Tankerület ugyanis a Budapesti Műszaki Egyetemmel karöltve indított egy közoktatási vezető szakvizsga lehetőséget.

(A borítóképen: Radó Béla, Koncz Zsófia és Szinay Attila a piac átadóján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában