ígéretes lehetőség

2020.10.15. 20:00

Talán a favipiravir lehet a koronavírus elleni csodaszer

Favipiravir tartalmú gyógyszereket már több hónapja adnak a Covid-fertőzötteknek, de elkezdődött a hazai tesztelés.

Hegyi Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Több kórházban is tesztelik a hazai fejlesztésű, favipiravir tartalmú gyógyszert, ami a koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek gyógyításában lehet hatásos. A vizsgálatban épp arra kíváncsiak a szakemberek, mennyire válik be a szer a covidos betegeknél, milyen biztonsággal adható, és hogy a fertőzés mely szakaszában érdemes alkalmazni a kezelést. A szakemberek a favipiravirt a legújabb ígéretes lehetőségnek tartják.

A gyógyszer nem teljesen ismeretlen, ugyanis Japánban és Kínában influenza kezelésére már használták. A legújabb adatok szerint azonban a koronavírus kezelésében is hatékony lehet. A klinikai tesztelés hónapokig tarthat, és csak ennek végén mondható ki, hogy a szer valóban hatékony-e. Egyelőre az eredmények biztatóak.

Van belőle bőven

Favipiravir tartalmú gyógyszert már hónapok óta adnak a koronavírusos betegeknek Magyarországon, tudtuk meg dr. Csilek András infektológus főorvostól, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezetének elnökétől. Ez még a Japánban fejlesztett medicina, hazánk Kínai szállítmánnyal kapott egy jelentős mennyiséget, nem sokkal a vírus magyarországi megjelenése után. Tehát bőven van belőle itthon, jelezte a főorvos.

– Azt azonban nem tudom megmondani, hogy a favipiravir hatásos-e, vagy sem, hiszen ahhoz kellene egy olyan csoport, amelyiknek adjuk, és egy olyan, amelyiknek nem, vagy más gyógyszerrel kezeljük. Az az igazság, hogy egyelőre nincs más orvosság, csak ez, tehát minden, kórházban kezelt koronavírusos betegnek adjuk. Így aztán nem tudjuk, hogy akik meggyógyultak, a gyógyszertől gyógyultak-e meg, vagy egyébként is felépültek volna. Adjuk a súlyos és a kevésbé súlyos betegeknek is – mondta.

Nem váltak be

– A járvány idején nem volt rá lehetőségünk, hogy teszteljük a favipiravirt, hiszen meg kellett adni minden betegnek a lehetőséget, hogy jobban legyen vagy meg­gyógyuljon – hangsúlyozta a főorvos. – Azt tudom mondani, hogy a Covid-fertőzésre adott összes gyógyszer közül egyik sem csodaszer. A favipiravirról szóló hírt nem úgy kell elképzelni, mint egy olyan áttörést, mint 1928-ban az antibiotikum feltalálását. Tehát egyelőre nincs olyan gyógyszerünk, hogy bejön valaki a kórházba, beadom neki a szert, és pár nap múlva egészségesen távozik. Ennek az az oka, hogy a jelenleg alkalmazott medicinákat nem koronavírusra fejlesztették ki. Most úgy tűnik, hogy a favipiravir valamennyire hatásos, de hangsúlyozom, hogy csak úgy tűnik. És mivel nincs más, mindenkinek adjuk, de még mindig jobb, hogy adunk valamit, mint ha nem alkalmaznánk semmit – jelentette ki dr. Csilek András.

Hozzátette: amikor a szakemberek egy új vírusra kezdenek alkalmazni valamilyen gyógyszert, akkor először nem az derül ki, hogy melyik hatásos, hanem az, hogy melyik nem. A Covid esetében is próbálkoztak különböző szerekkel. Adtak a betegeknek HIV ellen kifejlesztett szert, de nem igazán vált be, ezért kikerült a terápiás rendszerből. Próbálkoztak a hidrokininnel is, de az sem vált be. Most pedig csak a favipiravir és a remdesivir van. Utóbbiból azonban sokkal kevesebb mennyiség áll rendelkezésre hazánkban, mint az előbbiből – magyarázta a főorvos.

Kérdeztük az úgynevezett plazmaterápiáról is, amikor a koronavírus-fertőzésen átesett emberek vérplazmájával gyógyítják a fertőzőosztályra került betegeket. Megtudtuk, Miskolcon is végeztek már ilyen terápiát az intenzív osztályon, de még erről sem lehet tudni, hogy hatásos-e, vagy sem, mert a kezelés folyamatban van.

Nem mérvadó a vércsoport

Felvetettük: a napokban olyan hír is megjelent, hogy kutatások szerint a 0-s vércsoportú emberek kevésbé fogékonyak a Covid-fertőzésre, mint mások. Dr. Csilek András határozottan állította: a vércsoportnak nincs jelentősége a fertőzés szempontjából, ez körülbelül abba a kategóriába tartozik, hogy ki melyik csillagjegyben született.

– Egyelőre nincs olyan információ a birtokunkban, ami alapján azt mondhatjuk, hogy valamelyik vércsoport megvéd a fertőzéstől, és ezeknek az embereknek nem kell maszkot hordaniuk. Ha én tudnám, hogy az én vércsoportom 100 százalékban véd a Covidtól, az nagyon jó lenne, mert akkor be sem kellene öltöznöm védőruhába, és úgy mehetnék a betegek közé. Az viszont nem ment fel ettől, hogy kimutatták, valamely vércsoportú emberek kevésbé fogékonyak a koronavírus-fertőzésre – hangsúlyozta az infektológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában