szoboravatás

2020.10.22. 11:30

Szobrot állítottak Diósgyőrben Szent II. János Pál pápának

Szerves része lesz a kialakítandó parkban a templomkertben elhelyezett egész alakos szobor.

Szaniszló Bálint

Fotó: Szaniszló Bálint

Csütörtök délután 4 órakor Ternyák Csaba egri érsek leleplezi és megáldja Szent II. János Pál pápa szobrát a diósgyőri templomkertben. A körülbelül 3 méter magas bronzszobor egy sziklán áll. Készítője Kovács Jenő szobrászművész. A szobor 15 millió forintért készült el, a költségek kétharmadát az egri érsekség fedezte, a többit a diósgyőri plébánia, de a város is hozzájárult 600 ezer forinttal.

Fotó: Szaniszló Bálint

A szentek szobrásza

A Veresegyházon, illetve Abonyban tevékenykedő szobrászművész, Kovács Jenő több alkotása révén szoros a kötődése a Budapest környéki települések német kisebbségeihez. Első köztéri szobrát 1996-ban, a magyarországi németek kitelepítésének 50. évfordulója alkalmából állították fel Solymáron, ahova Ladocsi Gáspár akkori tábori püspök ajánlotta be fiatal szobrászként, a készülő kitelepítési emlékmű elkészítésére. Azóta egybeforrt a neve a solymári sváb hagyományőrzéssel, hiszen ő készítette a katolikus templom bejárata előtt álló „Hagyomány” szoborpárt, majd a helyi általános iskola udvarán álló, Hunyadi Mátyást ábrázoló szobrot, 2016-ban pedig a település vasútállomásán, a magyarországi németek kitelepítésének 70. évfordulója alkalmából felavatott emlékmű bronz domborművét is.

A művész széles körben ismert szobra Dunabogdány kitelepítési emlékműve, de hasonlóképpen Veresegyházon is bekapcsolódott a helyi értékek megőrzésébe: ottani alkotása egy családtörténeti kiállítás része, amelyben a régi veresegyházi családoknak állítottak emléket, konkrét nevekkel, konkrét képekkel elkészített művészi kidolgozású családfák formájában. 2010-ben lett felavatva ugyanott a tíz évvel korábban elkészített, Petőfit ábrázoló szobra. A 2012-es év alkotása volt a Grosics Labdarúgó Akadémia Gyulán létrehozott Grosics-szobra.

Kovács Jenő Árpád-házi Szent Erzsébet szobrát 2007-ben avatták fel az Egri Érseki Palota udvarán. Ezt a művét még Seregély István egri érsek felkérésére készítette a Szent Erzsébet-emlékévhez kapcsolódóan. Azzal szemben található Szent István királyunk szobra, amelyet már a jelenlegi főpásztor, Ternyák Csaba egri érsek rendelt meg a művésztől.

Lépcsősor a Szinva felé

II. János Pál pápa a templomkertben leleplezendő szobra a szentté avatott egykori egyházfőről elnevezett térre néz, amelyet idén kezdtek el kialakítani a Diósgyőri városközpont integrált rehabilitációja címet viselő nagy városi projekt keretében, mintegy 300 millió forintos összköltséggel. A munkát a koronavírus-járvány ellenére gőzerővel végzi a közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező, a DHJ Építő Kft.

A vízszintig vezetnek majd le a lépcsők | Fotó: Szaniszló Bálint

Az építkezés tehát halad, és már jól látható hogy a II. János Pál pápa tér – a belvárosi Szinva teraszhoz hasonlóan – lépcsőzetes süllyesztést kapott a Szinva patak medre felé, így a zöldterület közvetlen kapcsolatban lesz a vízfelülettel.

Látványos szökőkút

A téren új sétányok kapnak helyet, melyeket kandeláberek, utcabútorok, évelő virág­ágyások és egyedi fák színesítenek, de egy látványos szökőkút is a tér éke lesz.

Az átépítés és a Szinva patak mederrendezése mellett a közúti híd járdáját is szélesítik (ez is elkészült már), a híd szerkezetébe beépítették a korábban a meder felett futó közművezetéket.

(A borítóképen: Becsomagolva várja az avatóünnepséget Kovács Jenő szobrászművész alkotása)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában