szigorú szabályok

2020.10.08. 13:00

Szóbeli is lesz az őszi érettségin

Október 16-án kezdődnek az őszi érettségi vizsgák, szigorú biztonsági előírások szerint. Megyénk 34 középiskolájában kezdődnek el októberben a vizsgák, ezúttal szóbelik is lesznek.

Hegyi Erika

20200504 Veszprém Érettségi a helyi Ipari szakközépiskolában A képen: a 12.c. osztály végzősei a vizsgán Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei Napló

Forrás: MW

Fotó: Balogh Ákos

Október 16-án kezdődnek az őszi érettségik. Most talán még nagyobb jelentősége van ennek a vizsgaidőszaknak, hiszen tavasszal a koronavírus-járvány okozta óvintézkedések miatt csak azok érettségizhettek, akik továbbtanultak. Ahogy tavasszal, most is szigorú biztonsági intézkedéseket vezetett be az Oktatási Hivatal.

Megyénkben összesen 34 középiskolában tartanak ősszel érettségi vizsgákat. Közöttük vannak gimnáziumok, technikumok és egyházi intézmények is. A kormányhivatal ebben az évben ezeket az iskolákat jelölte ki az őszi megméretés lebonyolítására.

A Miskolci Tankerületi Központhoz tartozó iskolák közül a Zrínyi Ilona, az Avasi és a Diósgyőri Gimnázium szervez októberben és novemberben vizsgákat.

Angolból 125-en

Elsőként a Zrínyiben érdeklődtünk, ahol Fridrikné Várhegyi Renáta intézményvezetőtől megtudtuk, náluk 132 diák érettségizik majd. Ők minden olyan tantárgyból számot adhatnak tudásukról, amilyeneket tavasszal is megszerveztek. A mostani állás szerint novemberben szóbeli vizsgák is lesznek.

Az iskoláknak már össze kellett állítaniuk a vizsgabizottságokat, és el kellett készíteniük a szóbeli vizsgák beosztását. A Zrínyiben az érettségik mellett rendesen folyik majd a tanítás. Csak október 22-én kell úgynevezett fordított napot tartaniuk, mert ekkor 125 diák ír angolból, amihez 13 tanterem szükséges. Így a gimnázium diákjai ezen, az őszi szünet előtti utolsó napon délután mennek majd iskolába. A többi tantárgyból csak néhány diák érettségizik, úgyhogy azt az iskola meg tudja oldani, kivétel az informatika. Ezen a vizsgán ugyanis 3 tanteremre lenne szükség, de a Zrínyiben csak kettő van. Így 8 vizsgázó a közeli Herman Ottó Gimnázium informatikatermében oldja majd meg a feladatokat, sorolta az intézményvezető.

Bruttó 2060 forint

Egy másik intézményben is érdeklődtünk, ahol az intézményvezetőtől megtudtuk, érettségi vizsgák az őszi szünetben is lesznek. Ezekre tanárokat kell behívni, akik bruttó 2060 forintért dolgoznak majd. Ebből körülbelül 1200 forintot kapnak meg. Pedig nem csak egyszerű felügyeletről van szó, főleg az első és az utolsó órás tanároknak. A vizsga kezdete előtt fél órával ott kell lenni az iskolában. Névsort kell olvasni, ellenőrizni a diákok személyazonosságát, hiszen sokan más intézményből érkeznek, és ügyelni kell az ültetésre is, vázolta az intézményvezető.

Előírások

Az Oktatási Hivatal már nyilvánosságra hozta a 2020-as őszi érettségire vonatkozó biztonsági előírásokat. A középiskolákban többek között figyelni kell arra, hogy a vizsgák megkezdése előtt a diákok ne csoportosuljanak az épületben. A legrövidebb úton és idő alatt a kijelölt vizsgaterembe kell menniük. Egy teremben maximum 10 vizsgázó tartózkodhat, közöttük biztosítani kell a másfél méteres távolságot. Az írásbeli vizsga idején a szájmaszk használata ajánlott, de nem kötelező. Az iskolaépületbe a belépés pedig az általános szabályok szerint történik.

Ahogy tavasszal, a feladatlapcsomagokat felbontás előtt és a beszedés után 24 órára el kell zárni. Az írásbeli vizsgadolgozatok beszedésekor fokozottan figyelni kell arra, hogy mindig csak egy vizsgázó adja be a vizsgadolgozatát, a vizsgateremben addig a többi vizsgázónak a helyén kell várakoznia.

Minden vizsgahelyszínen biztosítani kell a megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt. A javító tanároknak elektronikusan is lehet továbbítani a dolgozatokat, de mindemellett ügyelni kell arra is, hogy a dolgozatok megtekintése során ne alakuljanak ki nagyobb csoportosulások. Erre megoldás lehet, ha a vizsgadolgozatot beszkennelik, és elektronikusan küldik el a vizsgázónak, vagy ha a vizsgázó a dolgozatot laponként lefényképezi, és utána azonnal elhagyja a megtekintés helyszínét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában