jutalom a bliccelőknek

2020.10.08. 20:00

Sokan háborodtak fel a „jutalmazó” büntetésen

Joggal vannak felháborodva a miskolciak, ha végleges megoldás a „jutalmazó” büntetés, mondja az országos szakmai szervezet, a VEKE.

20200902 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Zsúfolt villamosok illusztráció.

Fotó: Ádám János

Öt jegyet kap az az utas, aki jegy nélkül utazik, és kifizeti a csökkentett büntetést. Ugyanakkor a miskolci buszokra és villamosokra érvényes jegyek és bérletek ára emelkedett.

Csak akciójelleggel működhet

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke az Észak megkeresésére azt mondta: az MVK a pótdíjazási rendszerét azért változtatta meg, mert a helyszínen történő pótdíjfizetést szeretné forszírozni. Ennek az az oka, hogy az ellenőrzésnél lebukott személyek általában hamis adatokat diktálnak be, a pótdíjak behajthatatlanok.

Dorner Lajos, a VEKE elnöke hozzátette, hogy a blicceléssel súlyosan érintett Budapesten a BKK más megoldást választott: az ellenőrök mellé közterület-felügyelőket osztanak be, akik hivatalos személyként igazoltathatnak, ha pedig valaki megtagadja az azonosítását, rendőrt hívhatnak, és leszállítják a „potyautast”. Jelentősen javult a behajtás hatékonysága: a BKK évről évre magasabb pótdíjbevételt tud realizálni.

– Ha valaminek van visszatartó hatása, akkor annak, hogy a lebukással biztosan együtt jár a pénztárca apadása is. Az MVK eljárása legfeljebb ideiglenes akcióként, figyelemfelhívásként lehetne jó megoldás. Hasonló „jutalmazós” akciókat a rendőrség is szokott alkalmazni például közúti ellenőrzéseknél, de hogy ezt végleges megoldásnak vezették be, az joggal háborítja fel a tisztességes fizető utasokat – hangsúlyozta Dorner Lajos, a VEKE elnöke.

Felháborodtak és értetlenek

– A jelen pillanatban elgondolkodtató, hogy a miskolci balliberális városvezetés büntetés helyett a jutalmazást választja. Felháborító, hogy azok, akik megvásárolják a jegyet vagy a bérletet, kifizetik a magasabb árat, azok pedig akik jegy nélkül utaznak, alacsonyabb büntetést és azonkívül még öt darab vonaljegyet ajándékba is kapnak

– mondta el az Északnak Hollósy András, a Fidesz-KDNP szóvivője, aki egyébként a miskolci közgyűlés legutóbbi ülésén is felszólalt a kérdésben.

Hollósy András

A felszólalását pedig megosztotta a közösségi oldalon, mert kíváncsi volt: mit szólnak a miskolciak?

A lakossági reakciókból az derült ki: sok ezer miskolcit érint a téma. Hollósy András azt tapasztalta: sok miskolci csodálkozott, hogy egyáltalán ilyen történhet, a kommentelők kilencven százaléka felháborodásának adott hangot.

Drágább jegyek, bérletek

– Jóérzésű ember nem ért egyet azzal, hogy büntetés helyett a jutalmazás módszerét választja a városvezetés. A Fidesz-KDNP azok mellett áll, akik nem bliccelnek, hanem érvényes jeggyel és bérlettel utaznak – folytatta Hollósy András. Hozzátette, utánanéztek: Magyarországon sehol nem jutalmazzák a bliccelőket. Hollósy azt is felvetette, hogy társadalmi egyeztetés nem történt a „jutalmazó” szankció bevezetése előtt, hanem egy felülről, a városvezetés irányából jövő döntést hajtott végre a miskolci közlekedési vállalat. – Félő, hogy jegyüzérkedés indul majd el azokon a peremkerületeken, ahol egyébként jellemző a bliccelés – tette hozzá a szóvivő.

Akár meg is érheti bliccelni

Tájékozódtunk a lakossági reakciókról. A közösségi oldalak miskolci közlekedéssel foglalkozó posztjainak a kommentjei között olvastuk, hogy az egyik hozzászóló kiszámolta: ha nem veszi meg a 7700 forintba kerülő bérletet, és azzal számol, hogy nem többször, mint kétszer „elkapja” az ellenőr, kifizeti az összesen 10 ezer forint büntetést, de kap a kétszeri büntetés után kétszer 5 darab vonaljegyet, amelyeknek az ára darabonként 350 forint, vagyis összesen 3500 forintot kap ajándékba, akkor jól jár-e?

A miskolci sajtóosztálytól azt kérdeztük, hogy a szeptember 1-jétől érvényben lévő „jutalmazó” büntetőrendszer a gyakorlatban hogyan működik, és hány bliccelőt sikerült „elkapni” 2020 szeptemberében. Szerettük volna megtudni, hogy hányan fizették ki a büntetést és éltek a „jutalomjegy” igénybevételével, valamint összesen hány „jutalomjegyet” adott át az MVK Zrt. Ezekre a kérdésekre tájékoztatást nem kaptunk.

Megkeresésünkre a sajtóosztály válaszát teljes terjedelmében nem áll módunkban közölni. Annyit emelünk ki: „Szeptember hónapot tekintve jelentősen megnőtt a bírságot helyszínen fizetők száma, előző hónaphoz képest több mint kétszeresére emelkedett”, írták.

Veres Pálnak a tavalyi kampányban meghirdetett Nagy-Miskolc programjában fedeztük fel, hogy családosoknak kedvezményes bérletet hirdettek. Érdeklődtünk a jegypénztárakban: nem találtunk ilyet a kínálatban.

Szigorú nemzetközi példák

Hogy viszonyulnak a világ nagyvárosaiban a bliccelőkhöz? Oslóban óva intenek attól, hogy jegy nélkül utazzunk, mert annyira magas a büntetési tétel. Sydney-ben azért is büntetnek, ha az utas köpköd, szemetel, alkoholt fogyaszt a járművön, csúnyán beszél és ezzel sérti az utastársait és a vezetőt, és ha felteszi a lábát az ülésre. Berlinben is súlyos tételt kell fizetni a jegy nélküli utazásért, a büntetési tétel akkor csökken csak, ha az utas igazolni tudja, hogy volt jegye, csak nem volt nála abban a pillanatban, amikor „elkapta” az ellenőr. Találtunk még egy olyan oldalt, ahol javasolták a hajléktalankártya bevezetését, hogy a sérülékeny helyzetben lévők 20 százalékkal olcsóbban tudjanak jegyet venni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában