Miskolc

2020.10.30. 17:00

Róka a kerthelyiségben

Manapság gyakorinak számít, hogy a ragadozóval városias lakókörnyezetekben találkozhatunk.

Apagyi Beáta

A fox walks over a street in Berlin's city center on January 14, 2011. In many major cities such as Berlin, Zurich or London, foxes have discovered urban spaces as new habitat. AFP PHOTO JOERG CARSTENSEN GERMANY OUT (Photo by JOERG CARSTENSEN / DPA / AFP)

Forrás: Illusztráció/AFP

Fotó: AFP

Alig csillapodott a medve miskolci látogatása miatti izgalom, most a rókák adják a témát. Hétfőn este például kollégánk a belvárosban látott egyet: a zebrán sétált át a fiatal róka, és befordult az egyik vendéglő kertjének kapuján. Korábban hasonló élményről számoltak már be a Miskolci Egyetem hallgatói is: a kollégiumok lépcsőjére is felmerészkedik az állat, hogy megközelítse a hulladéklerakók tartalmát.

Sokan úgy tudják, a veszett rókák merészkednek a lakott területekre, azonban ez helytelen elgondolás – tájékoztat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) internetes oldalán. A róka képes megszokni az ember közelségét, láthatóan félelem nélkül mozog az utcákon és kertekben táplálékot keresve. Ha találkozunk vele, kellő távolságból hívjuk fel magunkra a figyelmet, majd adjunk esélyt az állatnak arra, hogy elmenjen. Veszettségre akkor gyanakodhatunk, ha az állat nappal az ember közelébe megy, félelem nélkül hagyja magát megfogni, ha támad – legyen szó akár az emberről, akár a háziállatról –, illetve ha görcsrohamot, bénulást tapasztalunk rajta – hívják fel a figyelmet.

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár oldalán található számok alapján elmondható, hogy 2020-ban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a róka fajállományának száma 3927, országos szinten 63 282 darab.

Felelősségteljes hozzáállás

Molnár Attila természetvédelmi mérnök elmondása szerint a veszettség elleni hatékony védekezés következtében a rókapopuláció megnőtt, jelentős a túlszaporodás.

– Az állatok városba való beszorulásának egyik oka, hogy eredeti élőhelyükkel ellentétben itt könnyebben hozzájuthatnak az életben maradásukhoz szükséges erőforrásokhoz, legyen szó az élelemről, az ivóvízről vagy a megfelelő búvó-menedékhelyről. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy az ember jelentős területektől fosztja meg az erdő lakóit a folyamatos terjeszkedés következtében. Megoldásként szolgálhat, ha tisztán tartjuk környezetünket, ha megfelelően tároljuk az élelmiszer-maradékokat, ha felelősségteljesen kezeljük a felmerülő szituációkat, és nem etetjük a közelünkben felbukkanó élőlényt – tanácsolta Molnár Attila.

A témával kapcsolatban megkerestük a miskolci városházát is, de cikkünk nyomdába adásáig nem érkezett kielégítő válasz.

(A borítóképen: Nem ritka látvány a városokban a róka)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában