jubileum

2020.10.08. 15:30

Ötven éve van az orvosi pályán

Török Lajos boldog, hogy annak idején az egyetemen a gyermekgyógyászatot választotta.

Hegyi Erika

Dr. Török Lajos házi gyermekorvos

Fotó: Bujdos Tibor

Ötven éve végzett az orvosi egyetemen Török Lajos gyermekgyógyász, házi gyermekorvos.

Őszinte tekintetek

Az egyetemi aranydiplomáját postán kapta meg nemrég, hiszen a koronavírus-járvány miatt nem volt lehetőség ünnepi rendezvényre.

Török Lajost sokan ismerik Miskolcon, hiszen azonfelül, hogy 50 éve van a pályán, sok-sok közéleti funkciót is betöltött az évek során. Akik ismerik, csak úgy emlegetik, hogy a „mindenki töröklajosdoktorbácsija ”.

Ugyan már tíz éve nyugdíjas, de mint fogalmazott, szereti a munkáját, még bírja erővel, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egyelőre nincs, aki átvegye tőle a stafétabotot.

– A családunkban nem volt orvos, én sem gondoltam, hogy ezt a hivatást választom majd, de a Kilián György Gimnáziumban Sindel Imre tanár úr annyira megszerettette velem a biológiát, hogy végül a debreceni Orvostudományi Egyetemre jelentkeztem. Ott döntöttem el, hogy gyermekgyógyász szeretnék lenni. Nem bántam meg! – jelentette ki Török Lajos. – Úgy gondolom, nincs ennél szebb foglalkozás.

A gyerekek, ahogy ránéznek az emberre, az az őszinteség és tisztaság! Az mindent elmond. Főleg a kicsiknél tapasztalom ezt, de a nagyok is aranyosak, akik soha nem akarnak átverni, látszik rajtuk, hogy betegek. A gyerekek hálásak, nagy öröm, amikor meglepnek egy-egy kis saját készítésű mütyürkével, rajzzal – sorolta a gyermekorvos.

Mint mondta, körzete a belvárosban van, ahol a társadalom szinte minden rétege megtalálható. Ő gyógyítja például a Tetemváron és a Bábonyibércen élő, hátrányos helyzetű családok gyermekeit is. Török Lajos a Debreceni Egyetem gyakorlati oktatója, így aztán a hallgatóknak sokszínű munkát tud megmutatni. Nagy érdeme van a máig is érvényben lévő alapellátást működő rendszer kidolgozásában.

A gyermekorvosnak a felesége is orvos, két gyermekük van, és hat unokájuk. Lányuk szakgyógyszerész, fiuk pedig szülei nyomdokait követte, gyermekgyógyász lett.

(A borítóképen: Török Lajos, sokak szeretett gyermekorvosa)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában