Drogambulancia Alapítvány

2020.10.13. 19:00

Összegyűjtik a drogszemetet

Veszélyes hulladék, felszerelés nélkül hozzányúlni nem szabad.

Novák Krisztina

Fotó: Ádám János

Az Avasi református temetőben egy óra alatt 15 tűt, üvegcséket, egy melegítésre használt konzervdobozt, ugyancsak melegítésre használt kanalat és három fóliát találtak a pénteki drogszemétgyűjtésen – mondta Dobos Tímea, a Drogambulancia Alapítvány elnöke.

Az Avason kezdték

A drogszemét régóta problémát jelent Miskolcon. A drogosok azokat a városrészeket kedvelik leginkább, amelyek eldugottak, az emberek ritkábban járnak arra. Lakossági bejelentések alapján már feltérképezték ezeket a területeket, melyek évek óta problémásak. Ezek közé tartozik a Népkert, a Diósgyőri Stadion, az Avasi Kilátó, illetve a Kis-Avas pincesor, továbbá a Belváros, Selyemrét, de a Csanyik-völgy, valamint nagyon sok nevelési-oktatási intézmény és játszótér környéke is.

A Drogambulancia a rendészettel napi kapcsolatban van, így ha valaki használt tűt talál és jelenti, a hír azonnal célba ér – hangsúlyozta Dobos Tímea. Munkatársaik rögtön a helyszínre mennek és összeszedik.

A drogszemét komoly veszélyeket jelent, hiszen HIV-, hepatitis B vagy hepatitis C fertőzés is terjedhet vele. A drogszemét összeszedését csak komoly óvintézkedések mellett, illetve megfelelő felszerelés birtokában lehet végezni. Ezeknek az eszközöknek a beszerzése azonban komoly anyagi terhet jelentett az Alapítvány számára. Ezért segítségért fordultak a miskolci önkormányzat képviselőihez, illetve a városban működő cégekhez. Varga Andrea alpolgármester az ügy mellé állt és támogatta a kezdeményezést. Így tett a SEG Automotive miskolci gyára is. Így tudták megvásárolni a szemétszedő csipeszeket, védőfelszereléseket, illetve az erős, szúrástól is védelmet adó bakancsokat és azokat a dobozokat, melyekben biztonságosan gyűjthetők és tárolhatók az eldobott, használt tűk. A veszélyes hulladék megsemmisítésére is megoldást kellett találni. Ebben a sajóbábonyi Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Kft. nyújt segítséget – tudatta az alapítvány elnöke.

A drogszemét szedését már májusban szerették volna elkezdeni, de a járványhelyzet közbeszólt. Az időjárás és a pandémia alakulása függvényében sorra kerül Miskolc minden olyan területe, ahonnan bejelentést kaptak. Várják továbbra is a lakossági bejelentéseket a +36-46-431-310-es telefonszámon, a [email protected] e-mail-címen, vagy személyesen a Csabai kapu 9–11. szám alatt. A Drogambulancián lehetőség van tűcserére is. A behozott, használt tűért cserébe steril tűt adnak. Ennek célja, a fertőzőbetegségek terjedésének visszaszorítása mellett az eldobált tűk és fecskendők, vagyis a drogszemét csökkentése és szakszerű megsemmisítése.

(A borítóképen: Egy vödörnyi drogszemét)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában