terv

2020.10.29. 14:00

Nem épül meg az irodaház – visszatérés a kiindulópontra

A tervezett építkezés indulatokat szült Miskolcon, de nemrég arról számoltunk be: közelednek az álláspontok.

Hajdu Mariann

DCIM

Fotó: Vajda János

Nem épül meg az irodaház a Szent István tér, azaz Miskolc leendő főterének térfalaként, tájékoztatta az Északot kérdésünkre Tóth Róbert, a beruházást tervező cég, az Avalon Center Kft. ügyvezető igazgatója.

„A miskolciak véleményét figyelembe véve elfogadjuk, hogy nem akarnak a Szent István téren irodaházat. A terület hasznosításáról még nem döntöttünk, amint megvan

a végső elképzelés, megosztjuk majd a közvéleménnyel” – olvasható a levelükben.

A terület a Hell-cégcsoport tulajdonában van. A döntés viszonylag friss lehet, mert a városházától szintén az építkezést firtató kérdésünkre a következő választ kaptuk: a tárgyalások még folyamatban vannak, azok lezárultáig nem áll módunkban tájékoztatni a sajtó képviselőit. (Később újabb kérdésünkre a keretbe írt választ küldték.)

Túl nagynak találták

A tervezett építkezés valóban indulatokat szült Miskolcon, de a közelmúltban már arról számoltunk be, hogy közelednek az álláspontok: kirajzolódni látszik, mi épül Miskolc főtere mellé a mostani murvás parkoló helyére.

A vita korábban kezdődött, amikor először jutott a helyiek tudomására, hogy az Avalon Center Kft. a területre irodaépületet tervezett. A környéken élők és Zöld Kapcsolat Egyesület nevű civil szervezet tiltakozott először az elképzelés ellen, szerintük ugyanis túlságosan nagy épületet álmodott a Hell-cégcsoport a belvárosba 350 férőhelyes mély parkolóval, üzletekkel. A környezetvédelmi engedélyért folyó elsőfokú eljárás során a megyei kormányhivatal ugyan még megadta a szükséges engedélyeket, ám a tiltakozók fellebbeztek, és a másodfokon eljáró Pest Megyei Kormányhivatal egy állásfoglalás alapján kimondta, a tervezett épület műemlékvédelmi szempontból nem felel meg a jogszabályi követelményeknek.

Elmondták, hogyan lenne jobb

Az Avalon (minimálisan) újratervezett, újabb viták következtek, majd (röviden összefoglalva) a tavaly októberi városvezetés-váltás után tárgyalóasztalhoz ültek a felek. Ekkor számolhattunk be arról, hogy valamiféle kompromisszumra szeretnének jutni, és úgy volt, talán sikerrel is járnak. Minden fél nyilatkozatából az derült ki, hogy megegyezik az érdekük, céljuk, hogy az elhanyagolt murvás parkoló sorsa rendeződjön. A tiltakozóknak sem magával az irodaépülettel volt problémája, hanem annak méretével, léptékével. Mint akkortájt fogalmaztak, olyan épület megvalósulását kívánják, amely illeszkedik a történeti városképbe, nem zavarja a szomszédos ingatlanokat és tiszteletben tartja az avasi templom látványát. Ugyanakkor nem lehetetleníti el a befektetői szándékot sem.

Tervek tervek után

Most úgy tűnik, mivel az irodaház nem épül meg, visszaértünk a kiindulópontra.

A területen több mint egy évtizede nem történt semmi. Az Avalon-irodaházat az Erzsébet fürdő mögötti parkolót is magába foglaló területre tervezték, ezzel úgymond térfala lett volna Miskolc tervezett főterének. Az ingatlanon bő tíz évvel ezelőtt egy monumentális szálloda épült volna, annak tervét sem szerették sem a miskolciak, sem az akkori városvezetés, végül – a gazdasági válság is ludas ebben – nem lett belőle semmi. A területet az akkori tulajdonos Ikeron Zrt.-től a Hell-cégcsoport vásárolta meg.

Városházi reakció

A tárgyalások eredménye az lett, hogy sikerült megegyeznie Miskolc önkormányzatának a beruházóval: elállt a nagy léptékű irodaház megvalósításától, és az önkormányzattal közösen új funkciót keresnek a tulajdonukban lévő területnek. Megállapodtak abban is, hogy már a tervezési szakaszban együttműködnek, és olyan funkciót találnak a területnek, amely illeszkedik a történelmi városképbe.

(A borítóképen: A kép jobb szélén látható parkoló helyén épült volna az irodaház – elálltak a tervtől)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában