Halottak napja

2020.10.26. 17:30

Messze még a nagy roham

Hiába vennék meg a virágot, nem tudják hol tárolni.

Pap Gyula

balról: dr. Szabó Annamária Eszter és Novotny Csongorné

Fotó: Bujdos Tibor

Közeledik a halottak napja, amikor hagyományosan sokan meglátogatják szeretteik nyughelyét ezen a napon is, visszaemlékezve a kedves rokonra, barátra. Már hét közben is volt gyenge mozgolódás a Búza téri piacon a virágosstandoknál, de hétvégére bolydult meg jobban a vásárlók tömege.

Igaz, ez egyelőre jobban érződött a városban kialakult forgalmi dugón, mint magán a piaci forgalmon.

– Most még sokan csak nézelődni jönnek, felmérik a terepet; összesen nyolc csokrot adtam el eddig – tájékoztatott szombat dél körül az egyik eladó. Pedig a kínálatra nem lehet panasz, van többféle krizantém, koszorúk minden méretben, de még cserepes borostyánt is lehet kapni. A jövő hétre várják a rohamot, hagyományosan az utolsó napokban indul be a tömeges vásárlás. Részben azért is, mert hiába vennék meg a virágot, nem tudják hol tárolni, és elhervadhat, mire kikerül a temetőbe – tudjuk meg.

Számos helyszínen

Jó néhány családhoz hasonlóan Imréék kiterjedt családi körében is sokan nyugszanak a megye különböző pontjain elhelyezkedő temetőkben. Évek óta megszokott logisztika szerint keresik fel szeretteik sírhelyeit, ennek megfelelően a nyolc helyszínre két fordulóban veszik meg a virágot. – Nem csak a koszorú kihelyezéséről kell gondoskodni, hiszen a távoli sírhelyeket csak évente egyszer tudjuk felkeresni, és annyi idő alatt bizony elvadul a növényzet a sírhelyen – fejti ki. Kis kapa, ásó, seprű alkotja a „menetfelszerelést”, és a szerepek is ki vannak osztva, ki gyomirtásban, ki a díszítésben erősebb.

Katalin nem bánja, hogy elhúzódik a mindenszenteket övező temetőjárás, sokan ugyanis csak ilyenkor jutnak ki, és szerinte nem baj az sem, hogy már egy héttel az ünnep előtt ez köti le a gondolataikat – vélekedik. Ő gyakran kimegy öt évvel ezelőtt elhunyt férje sírjához, rendszeresen visz virágot a saját kertjükből is, de azért ilyenkor még inkább áldoz a díszítésre. Amikor minden kész, a család tagjaival még ellátogatnak a Deszkatemplom melletti temetőbe a gyertyákat meg­gyújtani, közösen emlékezni.

Virágárak

Körülnéztünk a miskolci Búza téri piacon, ilyenek voltak a virágárak:

Krizantém (sárga) 350 forint

Csokros (Zembla) krizantém 400 forint

Színes csokrok 500–2500 forint

Koszorúk (mérettől függően) 500–1500 forint

(A borítóképen: Dr. Szabó Annamária Eszter és Novotny Csongorné a virágpiacon)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában