Évgyűrűk

2020.10.14. 08:30

Megbecsülést érdemelnek

A kisnyugdíjasok egyre kevésbé tudnak lépést tartani az áremelésekkel megyénkben.

Detzky Anna

Forrás: Megyei Nyugdíjasszervezet

Október 1-jét az ENSZ 1991-ben az idősek világnapjává nyilvánította. Ennek kapcsán a szépkorúakat érintő aktuális kérdésekről elmélkedett Teszárovics Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének (NYÉSZ) elnöke.

Napjainkban 600 millióra becsülik az idős emberek számát szerte a világon, de előrejelzések szerint lélekszámuk 2025-re 1,2 milliárdra emelkedhet. Megyénkben az időskorúak száma az összlakosság egynegyede körüli: 165 788. Ezen belül a 65 évnél idősebbek száma 118 858 – tájékoztatott.

Nincs támaszuk

Az idősek legtöbb jelenlegi problémája abból fakad, hogy magukra maradtak.

– A kétkeresős családmodell elterjedésével a családoknak alig jut ideje rá, hogy gondoskodjanak idős szüleikről, nagyszüleikről. Tartós ápolás címén pedig mindössze havi pár tízezer forint jár annak, aki idős szülőt ápol. Sőt sok esetben a fiatalabb hozzátartozóik a jobb megélhetés reményében az ország gazdagabb vidékein, netán külföldön keresnek boldogulást, így az öregek támasz nélkül maradnak. Többek között ezért vagyunk mi is, hogy az idősek számára élő közösségeket alakítsunk ki, ahol oldódhat a magányuk – vázolta fel Teszárovics Miklós.

A robotika segíthet

A születendő gyermekekre nem lenne szabad úgy tekinteni, mint a nyugdíjasok eltartójára.

– Híve vagyok a jelenlegi családpolitikának, hogy több gyermek szülessen, és megmaradjon a nemzet. Viszont hibás a nyugdíjrendszer, ha arra épül, hogy csak a befizetett nyugdíjjárulékokat lehet később szétosztani. A nyugdíjkorhatár folyamatos emelésével sem értek egyet, inkább a termelékenységet kellene növelni. Az informatikai és technikai forradalom hatására, ezen belül is a robotika fejlődésével egyre kevésbé lesz szükség élő munkaerőre. Így extra profit keletkezik, amit

a nyugdíjak részére be lehetne forgatni – fejtette ki a megyei NYÉSZ vezetője.

Elmarad az inflációtól

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a nyugdíjasok nagy része nyomorog.

– Amikor valaki nyugdíjba megy, megérdemli, hogy a kor színvonalának megfelelően éljen és elegendő nyugdíjjal rendelkezzen a tisztességes öregkor biztonságos és nyugodt életviteléhez. Az évenkénti nyugdíjemelés mértéke rendszeresen alulbecsült, az infláció mértékét sem éri el. A keresetek és a nyugdíjak között tágul a jövedelemolló. Az átlagnyugdíj az átlagkeresetek körülbelül 54 százaléka.

Az elmúlt 4-5 évvel ezelőtt nyugalomba vonultak nyugdíja több tízezer forinttal alacsonyabb a most nyugdíjazottakénál. Emiatt sokan rákényszerülnek, hogy nyugdíjasként is dolgozzanak – hangsúlyozta az érdekvédelmi szervezet elnöke.

(A borítóképen: Megérdemlik a biztonságos és nyugodt időskort – illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában