A medve nem játék!

2020.10.17. 07:00

Medvenyomok a Lyukóvölgyben

Medve nyomait fedezték fel szerdán a lyukóvölgyi Magyar-tanyán.

Detzky Anna

Fotó: Tóth Balázs

Medvenyomokra figyeltek föl az esőtől felázott, sáros talajon Lyukóvölgyben – tudatta szerkesztőségünkkel október 14-ei sajtóközleményében a polgármesteri hivatal sajtóosztálya. – A Magyar-tanya kerítésén az állat bundájából származó szőrcsomókat is találtak.

Az észlelést jelentették a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakembereinek. Jelenleg a polgárőrség és a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai a területen járőröznek.

Újabb észlelés vagy medvenyomok felfedezése esetén a +36/30-861-3808-as ügyeleti telefonszámon kell bejelentést tenni.

– A helyi lakosság körében közszájon forog, hogy a medve szerdai napon jelent meg a Magyar-tanyán található kaszálón – mondta Deák-Bárdos Mihály, a területért felelős önkormányzati képviselő. – Mivel a nyomait és a szőrét is megtalálták, ezért az ügyet komolyan vesszük. Pánikról azonban nem beszélhetünk, és újabb nyomok sincsenek. Vadállatok megjelenésére eddig még nem volt példa a területen a vaddisznót kivéve, amit kilőttek. A helyiek egy része egyébként nem használ internetet, ezért a polgárőrség és a rendészet munkatársai hívják fel a figyelmüket a veszélyre.

A lyukóvölgyi lakóktól azt kérik a nemzeti park szakemberei, hogy a kukákat csak a szemétszállítás napján tegyék ki az útra. A kerítésen kívül ne hagyjanak kerti és konyhai hulladékot! A komposztba ne dobjanak élelmiszer-maradékot! Alkalmazzanak megfelelően képzett, nagy testű kutyákat. A haszonállatokat pedig zárt helyen éjszakáztassák!

Kóborló faj

A medve a Bükkben és térségében alkalomszerűen fordul elő.

„A hazánkban élő nagyragadozók közül a barna medve a legjobban kóborló faj, nálunk inkább csak átutazóban jelenik meg. A szaporodási időszakban, május–júniusban a hímek aktívabbak, egész országokat szelnek át. A bocsok télen jönnek a világra, és egészen kétéves korukig anyjukkal maradnak” – hangzott el Kleszó András, a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őrének Nagyragadozók a Bükkben és térségében című előadásán.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai felhívják a figyelmet, hogy a medve nem játék, és a vele való találkozást kerülni kell. Az állat akármilyen korú, nem szabad barátkozni vele. Ha bocsokat látunk, feltételezhetjük, hogy az anyamedve is a közelükben van.

A legtöbb konfliktus ilyen helyzetekben alakul ki. Ha meglátunk egy medvét, de ő nem vett észre minket, akkor feltűnés nélkül, az állatot szemmel tartva, hátrálva távolodjunk el a helyszínről! Hogyha felfigyel ránk, ne próbáljuk elzavarni, ne nézzünk a szemébe és ne fordítsunk neki hátat! Amennyiben közelebb merészkedne, ne provokáljuk és ne fussunk el előle! Autós találkozáskor maradjunk a gépjárműben! Ne etessük, és ne próbáljuk közelről lefényképezni!

(A borítóképen: A lyukói medve nyomai)

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában