segítség a továbbtanuláshoz

2020.10.18. 17:00

Már lehet szakmát választani

A most megjelent szakmafüzet is segíti a nyolcadikosok pályaválasztását.

Hegyi Erika

2020.02.25. Csapi A szakképzést erősítik a csapi Térségi Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégiumban. Kőműves szakképzésben résztvevők gyakorlati foglalkozásán. Fotó: Szakony Attila SzA Zalai Hírlap ZH Képen: Bogdán Krisztián, Bogdán Márk, Bogdán János (balról jobbra)

Forrás: Illusztráció/MW

Fotó: Szakony Attila

Megjelent az új szakmafüzet (hivatalos nevén Tájékoztató füzet az alapszakmákról 2020), ami a pályaválasztás előtt álló általános iskolások és szüleik számára nyújt nagy segítséget. A kiadványból a fiatalok és szüleik megismerhetik az átalakított szakképzés struktúráját és részletesen tájékozódhatnak a választható képzésekről. Mára minden általános iskolában ott kell lennie a füzetnek, hiszen a 8. osztályosoknak hamarosan választaniuk kell, melyik középiskolában folytatják tovább a tanulást. Az új szakképzési rendszer idén szeptemberben indult, és a statisztikai adatok azt mutatják, hogy a fiatalok számára vonzó a reform, hiszen sokkal többen választották a szakképzést, mint az előző években. A Miskolci Szakképzési Centrum iskoláiba például 10 százalékkal több, összesen 1363 diák nyert felvételt az idén, mint az előző évben. Az országos adatok is sokatmondóak, idén 56800 diák kezdte meg a tanulást a szakképzésben 9. évfolyamon, tavaly ez a szám 51800 volt.

Szülői szemmel

Szülői szemmel néztük át a szakmafüzetet, amely elektronikusan is elérhető az ikk.hu oldalon. Tekintélyes kiadványról van szó, a maga 124 oldalával. A tartalomjegyzék világos, áttekinthető, felsorolja a különböző szakmacsoportokat, így mindenki rögtön ahhoz lapozhat, ami a saját érdeklődésének a legmegfelelőbb. A kiadvány elején tiszta képet kapunk arról, hogy technikumot vagy szakképző iskolát érdemes-e a gyereknek választania.

Mi is választottunk egy szakmacsoportot, az oly népszerű szépészetet. Ez a 104. oldalon található. Az oldalon egy általános leírást olvashatunk, kiemelve, hogy a szépészeti szakmák technikumi képzés által sajátíthatóak el. A megtanulható szakmák pedig a fodrász, a kozmetikus technikus, valamint a kéz- és lábápoló technikus. Ez utóbbin belül kézápoló és körömkozmetikus, valamint speciális láb­ápolói szakmák választhatók.

Melyik iskolában?

Kerestünk egy olyan ágazatot is, ami főleg a fiúkat érdekli, ez az építőipari szakmacsoport. Itt a leírásból kiderül, hogy ezt az ágazatot azoknak a diákoknak ajánlják, akik szeretnek a szabadban dolgozni, alkotni, létrehozni valamit, és szeretnék látni munkájuk eredményét. Az ágazaton belül sok szakma tanulható, egy része technikumi képzésen belül, másik részük szakképző iskolában. Gyermekünk többek között lehet akár hídépítő és -fenntartó technikus, de ács, bádogos, burkoló, kőműves vagy kőfaragó is.

A szakmafüzet talán egyetlen hiányossága, hogy a ritka szakmák leírása mellett a szülő nem találja meg, hogy az ország melyik iskolájában lehet azokat elsajátítani. Hiszen például kishajóépítő vagy repülőgép-szerelő szakmákat nem oktatnak minden megyében.

A gyakori szakmákhoz tartozó iskolákat viszont a szakképzési centrumok honlapján lehet megtalálni. Tuza Ottótól, az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatójától megtudtuk, a szakmafüzetet eljuttatták a centrum mind az öt iskolájába, de természetesen az általános iskolákba is, a Kazincbarcikai Tankerületi Központ segítségével. A kiadvány a www.ozdiszc.hu oldalon is elérhető. A Szerencsi Szakképzési Centrum szintén eljuttatta a szakmafüzetet az iskolákba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában