védőoltás

2020.10.21. 19:00

Már kérhetjük az időpontot az influenzaoltásra

A háziorvos fontosnak tartja, hogy sokan oltassák be magukat influenza ellen, de a rendelőket nem kell megrohamozni.

Hegyi Erika

Molnár Csilla háziorvos influenzaoltást ad

Forrás: MW

Fotó: AS

Az idén a koronavírus-járvány miatt mindenkinek ingyenes lesz az influenza elleni védőoltás. Müller Cecília országos tiszti főorvos a napokban azt ajánlotta, minél többen oltassák be magukat. Sokan nagy rohamra számítanak a háziorvosoknál, mások viszont nem aggódnak emiatt.

Hétfőtől oltanak

Dr. Hintalan Ádám miskolci háziorvostól megtudtuk, az ő körzetébe hétfőn, azaz október 19-én érkeznek a védőoltások. Ezekért a megyei népegészségügyi szervhez kell elmenni, minden háziorvos annyit kap, amennyit rendelt.

A háziorvos, mint az Északnak elmondta, a tavalyi igényeket vette alapul, amikor az 1300 fős körzetében 250-en kérték az influenza elleni vakcinát. Ennyit rendelt most is, de nem kell aggódni, mert ha többen kérik és elfogy, lesz utánpótlás. Tehát jut mindenkinek, aki igényt tart rá. Hosszú évek tapasztalata ugyanis az, hogy nagyon sok vakcina megy kárba, mert sokkal kevesebben igénylik, mint az kívánatos lenne. Az elmúlt évek gyakorlata az volt, hogy a háziorvosok felajánlották a megmaradt, ingyenes védőoltásokat azoknak a pácienseknek, akik nem tartoztak a veszélyeztetett csoportba. Ezáltal kevesebb vakcinát kellet megsemmisíteni.

Érdeklődnek

– A pácienseim már érdeklődnek a védőoltás iránt, de főleg azok, akik az elmúlt években is kérték. Új érdeklődő elvétve van csak. Az oltás menete úgy történik, mint az elmúlt években. Mi a rendelési idő előtt egy órával adtuk be, de ha az idén nagy lesz az igény, akkor lehet, hogy ez változik. Az a lényeg, hogy egyszerre 4 embernél több ne legyen a váróteremben. Ha szükséges, rendelési időben is lehet kérni időpontot, főleg a második felében, mert akkor már nincs forgalom. Mivel

az influenzajárvány még messze van, nem kell októberben megrohamozni a háziorvosi rendelőket. Novemberben és decemberben is fel lehet venni a védőoltást, de még január közepén sem késő – hangsúlyozta dr. Hintalan Ádám.

Jelezte: ő is fontosnak tartja, hogy sokan oltassák be magukat influenza ellen. Bár szakmai körökben felvetődött, ez azért fontos, hogy ha valaki beteg lesz, ki lehessen zárni legalább az influenzát.

Két hónap múlva

Azonban mire megjelenik az influenza, addigra a koronavírus-járvány minden bizonnyal lecseng. Jelenleg ugyanis már tömeges a fertőződés, ilyen mennyiségnél a kontaktokat már képtelenség felkutatni. Így a koronavírus-járvány két hónap leforgása alatt felfut, majd csillapodik. Az influenza elleni vakcinát tehát a Covidtól függetlenül érdemes felvenni, hívta fel a figyelmet a háziorvos.

Az Északnak elmondta azt is, ahhoz képest, hogy az elmúlt években nem sokan oltatták be magukat influenza ellen, nem voltak nagy járványok. Az ő körzetében talán 20 páciens kapta el az influenzavírust.

(A borítóképen: Egyelőre azok érdeklődnek, akik tavaly is kérték)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában