apadás

2020.10.18. 12:42

Már apadnak a vízfolyások megyénkben

A Sajó-Bódva-Hernád vízrendszeren a felső és a középső szakaszokon már mindenhol lassú apadás kezdődött, vasárnap a kesznyéteni nyílt ártéren találkozik össze a két árhullám (Sajó és Hernád). Az ott kiterülő víz a jövő hét elején folyik be a Tiszába, de csak készültségi szinttől elmaradó vízszint emelkedést okoz – tájékoztatta a portálunkat az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Horváth Imre

Forrás: police.hu

A vízgyűjtő területeken a jövő héten nem kell számítani újabb csapadékra. A vízügyes szakemberek folyamatos figyelőszolgálatot látnak el az érintett területeken.

A Sajón Sajópüspökinél az október 15-ei reggeli 390 cm-es tetőzést követően megindult apadás üteme az újabb kisebb esők hatására lecsökkent, vasárnap reggel 8 órakor 302 cm-es vízállást mértek.

Lejjebb, Sajószentpéternél a tetőzés 16-án éjjel a 2010-es rekordot (406 cm) megközelítő 401 cm-es vízállással történt meg, vasárnap reggel 7 órakor 336 cm-es vízállást mértek.

16-án este Felsőzsolcánál 406 cm-el is tetőzött a folyó, vasárnap reggel 8 órakor 381 cm-t észleltek. A folyó alsó szakasza, a Hernád torkolata alatt a Hernádon érkező árhullám miatt még lassan árad.

A Hernád Hidasnémetinél október 15-én este 400 cm-es vízállással tetőzött, az apadás üteme egy kicsit lelassult, vasárnap reggel 8 órakor 216 cm-es vízállást mértek.

Gesztelynél a tetőzés szombat késő este 431 cm-es vízállással következett be, azóta 17 cm-t apadt a folyó, vasárnap reggel 10 órakor 413 cm-es vízállást mértek.

A Bódván Hídvégardónál október 15-én reggel 6 órakor 251 cm-es vízállással következett be a tetőzés, vasárnap reggel 8 órakor 163 cm-es vízállást mértek.

Szendrőn a szombati hosszan elhúzódó tetőzése után este megindult a lassú apadás, vasárnap reggel 8 órakor 216 cm-t mértek.

Az Ipolyon Ipolytarnócnál az október 15-én 12 órakor következett be a 374 cm-es tetőzés, vasárnap reggel 8 órakor 271 cm-es vízállást mértek. A Bodrogon kisebb vízszintemelkedés várható, amely azonban elmarad az I. fok szintjétől.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában