munkanélküliség

2020.10.07. 07:00

Lassan gyógyul fel a munkaerőpiac

Augusztusban valamivel kevesebb álláskeresőt tartottak nyilván Borsod-Abaúj-Zemplénben, mint júliusban.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Augusztus végére – a Szerencsi és a Szikszói járás kivételével – minden járásban csökkent megyénkben az álláskeresők száma. Az átlagosnál többen tudtak elhelyezkedni a középfokú szakképzettséggel rendelkezők és a fiatalabb korosztályokhoz tartozók, míg kevesebb szerencse kísérte az idősebbek és a szakképzettség nélküliek álláskeresését – közölte a munkaerőpiaci helyzetről kiadott legfrissebb tájékoztatójában a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztálya.

A legtöbb új munkaerőigényt a Miskolci járásban működő munkaadók jelezték, de kiemelkedően magas volt az elsődleges munkaerőpiacról érkezett ajánlatok száma Tiszaújváros, Mezőkövesd és Kazincbarcika térségében is. Az üres álláshelyek közel fele az építőiparban és a feldolgozóiparban nyílt meg, míg kevesebb munkavállalót vártak a kereskedelemmel, a turizmussal, a vendéglátással, valamint tudományos és műszaki tevékenységgel foglalkozó társaságok.

Az egy esztendővel ezelőtti megyei adatokkal összevetve a feldolgozóipari, valamit a tudományos és műszaki tevékenységgel foglalkozó cégek által bejelentett üres állások számában figyelhető meg nagyobb számú növekedés, jelentősebb keresletcsökkenés pedig a szállítási cégek és a közigazgatás területén érzékelhető.

A koronavírus-járvány miatt 2020 tavaszán meghozott kényszerű gazdasági intézkedések máig éreztetik hatásukat Borsod-Abaúj-Zemplén foglalkoztatási helyzetén.

A munkanélküliek számának havi növekedése júniusban tetőzött, júliustól viszont mind országosan, mind a megyében csökkent a regisztrált álláskeresők száma. Az augusztusi csökkenés mértéke 4,6 százalékot tett ki, ami kétezer fő elhelyezkedését jelenti. A járási hivatalok azonban így is 42 003 fő álláskeresőt tartottak nyilván

a hónap végén, ami 6800 fővel több, mint egy évvel korábban. Álláskeresési ellátásban 8200-an, 14 ezren pedig szociális jellegű foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesültek. Az álláskeresők 46,8 százaléka azonban egyik jogcímen sem volt jogosult pénzbeli ellátásra.

Mérsékeltebb a hatás

Az augusztus végén nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 14,8 százalék volt, 2,5 százalékponttal több, mint egy éve. Az országos mutató ennél mérsékeltebb ütemben, 7,4 százalékra emelkedett. A magas számok ellenére a járvány munkanélküliséget növelő hatása a megyében mérsékeltebben jelentkezett, mint az ország fejlettebb térségeiben, amiben szerepet játszott az átlagosnál szélesebb körű közfoglalkoztatás – olvasható a kormányhivatal tájékoztatójában.

Korosztály szerint

A járvány munkaerőpiaci következményeként főleg a középfokú végzettséggel rendelkező álláskeresők száma nőtt, és csupán augusztus végére apadt 21 ezerre. A munkanélküliek meghatározó csoportját alkotják az általános iskola legfeljebb nyolc osztályát végzettek, akiknek a száma meghaladja a 19 ezret. Közülük viszont 3200-an az általános iskola nyolc osztályát sem végezték el.

A járási hivatalok nyilvántartásában 4387 pályakezdő szerepelt. Az összes álláskereső közötti 10,4 százalékos arányuk továbbra is meghaladja az országos átlagot, ami 8,2 százalék.

A fiatalok többsége középfokú végzettséggel rendelkezik, de ebben a korosztályban is kiemelkedő az alacsony iskolai képzettségűek aránya (42,4 százalék), és köztük is vannak olyanok, akik a 8. osztály előtt abbahagyták a tanulást (252 fő). Többen kerestek munkát augusztusban az 50 éves generációból az egy évvel korábbinál, és valamivel nőtt a 25 év alatti álláskeresők száma is. Jelentős létszámot képviselnek közöttük azok, akik sem iskolarendszerű, sem OKJ-s tanfolyami képzés során nem szereztek szakképzettséget. A hónap végén több mint 15 ezren voltak ilyen értelemben szakképzetlenek a megyei álláskeresők között, 1500 fővel (11,2 százalékkal) többen, mint egy éve.

A megye munkaadói közel 4900 fő foglalkoztatására alkalmas üres állást jelentettek augusztusban a járási hivatalok felé, ezek többsége az elsődleges munkaerőpiacon, kisebb része a közfoglalkoztatási programokban állt rendelkezésre. Különösen kiemelkedő volt a kereslet a hegesztők (143 fő) és a bolti eladók iránt (110 fő), de viszonylag sok állás betöltéséhez kérték lakatosok, víz-, gáz-, központi fűtés szerelők, festékszórók-fényezők, építményszerkezet-szerelők, szakácsok, pincérek, valamint irodai adminisztrátorok közvetítését.

A nyár végi hónapban jelentős számú kereslet mutatkozott a szezonális munkára (mintegy 1800 álláshelyen), amelyekre főleg nappali tagozatos diákokat vártak. Többségüket a helyi önkormányzatoknál, kisebb részüket a mezőgazdaságban vagy a turizmus, vendéglátás területén foglalkoztatták.

Csoportos elbocsátás

Augusztusban egyetlen munkaadó jelzett csoportos létszámcsökkentést a megyében. Az időközben bejelentett módosításokkal együtt 2020 januárjától összesen hat – a kereskedelem, fémmegmunkálás, villamos berendezés gyártása, vagyonkezelés, illetve számítógépes programozás területén működő – foglalkoztató döntött több alkalmazottat érintő elbocsátásról, ebben a formában összesen 1458 munkavállaló állása szűnt meg. A munkahelyek többségét telephelybezárás miatt az Ózdi, kisebb részét a Miskolci és a Sátoraljaújhelyi járásban számolták fel.

Megvan az eredménye

A koronavírus-járvány szociális és társadalmi hatásainak mérséklésére bevezetett kormányzati gazdaságvédelmi programba a megye vállalkozásai is bekapcsolódtak. A csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatása iránt 620 munkaadó 9224 munkavállalóját érintően nyújtott be támogatási kérelmet áprilistól augusztusig.

A kutatás-fejlesztés-innovációs munkakörben foglalkoztatott, magasan képzett szakemberek munkájának védelme érdekében 33 vállalkozás 950 főt érintően kapott segítséget.

Az új munkahelyek létrehozása esetén igénybe vehető, fél éven át biztosított bérköltség-támogatásra az elmúlt hónap végéig 2108 munkaadó pályázott, ezek révén 4456 álláskereső foglalkoztatását szolgáló új munkahelyek kialakítására kerülhet sor Borsod-Abaúj-Zemplén munkáltatóinál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában