miskolci közgyűlés

2020.10.29. 08:00

Képviselői ki mit tud? – egy évben egyszer

Nem tartja aggályosnak, hogy saját maguk munkájáról szavaznak a képviselők? – kérdeztük Miskolc jegyzőjétől.

20200227 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A korábbi éveknél szűkebb városi költségvetést fogadott el a miskolci közgyűlés. képen: Dr. Simon Gábor önkormányzati képviselő, Hegedüs Andrea önkormányzati képviselő, Badány Lajos önkormányzati képviselő

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Bemutatta az új önkormányzati ciklusban végzett munkáját a frakciószövetségre és a képviselőire vetítve a Fidesz–KDNP; a kiadványt nyilvánosan elérhetővé tették mintegy két hete. Később azzal kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót, hogy aggályosnak tartják: a jegyző a képviselőket beszámoltatásra kérte, és a közgyűlésben, melynek a képviselők tagjai, szavaznak majd a saját munkájukról. Súlyos jogértelmezési hibát észlelve a kormányhivatalhoz fordultak, állították.

Megválaszolatlan kérdések

Az Észak tudósított a sajtótájékoztatóról, majd megkereste Miskolc jegyzőjét, Ignácz Dávidot a múlt héten pénteken. Választ nem kaptunk, de még aznap röviddel a kérdéseink elküldése után sajtóközleményt adott ki a városháza. Levelünkre pedig a héten hétfőn azt közölték, hogy a sajtóközleményben már válaszoltak a feltett kérdésekre. Megtudtuk, hogy Miskolc jegyzője az önkormányzati képviselőket arra hívta fel, hogy október 22-éig küldjék el a hivatalba a maximum ötoldalas beszámolót, melyeket a munkaterv alapján a novemberi közgyűlési ülésen napirendként tárgyalnak. Ugyanakkor az Észak arra is kíváncsi lett volna, hogy hány beszámoló érkezett meg írásban és kiktől, volt-e a jegyzőnek elvárása azzal kapcsolatban, hogy milyen tartalmú beszámolókat szeretne kapni, milyen nyilvántartása van a hivatalnak arra vonatkozóan, hogy a közgyűlés tagjai a rendelkezésre álló költségvetési keretből felhasználható összegeket hogyan és mire használják fel, illetve hogy a miskolci polgármesteri hivatal jegyzője nem tartja-e aggályosnak, hogy olyanok szavaznak a beszámolókról, akik esetlegesen saját maguknak számolnak be, hiszen a közgyűlésnek tagjai. Ezekre a kérdésekre válasz a kiadott sajtóközleményben nem olvasható.

Érdemi információkra várva

Arról érdeklődtünk, hogy pontosan és részletesen felsorolva mire költötték az egyes képviselők a rendelkezésükre álló kereteket. Azt kértük, hogy a részletes listát az egyes képviselőkre vonatkozóan szeretné szerkesztőségünk megkapni, már csak azért is, mert Veres Pál polgármester saját maga hirdette meg és emel szót az átlátható városháza program mellett. „Közérdekű adatkéréseit a vonatkozó jogszabálynak megfelelően a hivatal megválaszolja”, írták. Szerkesztőségünk bízik benne, hogy valóban érdemi választ kapunk majd, melyet olvasóink is megismerhetnek.

Kerestük Simon Gábort is, a Velünk a Város frakció vezetőjét azzal kapcsolatban: tervezik-e, hogy a sajtó nyilvánossága előtt beszámoljanak a frakció és a képviselőik eddig elvégzett munkájáról. Rákérdeztünk, hogy kiadványban jelentetik-e meg a részletes beszámolókat, illetve ha nem, akkor milyen tartalommal és formában.

Simon Gábor válaszában kifejtette: frakciójuk tagjai a nyilvánosság előtt végzik munkájukat, az eredményekről a miskolciak folyamatosan tájékozódhatnak. Hozzátette: képviselőik az eltelt egy év során 65 úgynevezett „utcafórumot” tartottak, valamint online és nyomtatott médiafelületeken is bemutatják, milyen munkát végeztek 2019 októbere óta. Simon Gábor hozzátette: a MiNap hetilap és a minap.hu megkérdezte a miskolci testület tagjait az elmúlt egy év eredményeiről.

Saját kiadványban

A Fidesz–KDNP frakció sajtótájékoztatóján elhangzott: azért is készítettek egy beszámoló kiadványt a munkájukról, mert az önkormányzati tulajdonban lévő hetilap, online felület és televízió nem ad lehetőséget számukra. A Velünk a Város képviselői valóban „beszámolnak” a minap.hu oldalon, győződött meg róla az Észak. Éppen ezért rákérdeztünk több jobboldali képviselőnél: kaptak-e megkeresést a televíziót és a hetilapot, honlapot megjelentető Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft.-től, hogy ők is egyénileg szerepelhessenek. Azt a választ kaptuk: egyénileg nem keresték őket.

(A borítóképen: Munkában a miskolci közgyűlés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában