koronavírus

2020.10.09. 15:30

Katonák fertőtlenítettek Tiszaújvárosban

Németh Szilárd államtitkár a helyszínen köszönte meg a katonák helytállását.

Horváth Imre

Fotó: Ádám János

Csütörtökön reggel Tiszaújvárosba érkezett a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalja, hogy elvégezze a karanténba került konténerváros biológiai fertőtlenítését. Mint beszámoltunk róla, a Mol Petrolkémia poliolüzemének építését végző ThyssenKrupp munkavállalóit tesztelték, és több mint kétszázuknál pozitív lett az eredmény a Covid–19-re.

A munka közben a helyszínre érkezett Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, aki hangsúlyozta, Tiszaújváros a bajban is számíthat a Magyar Honvédségre. Mint mondta, abban, hogy Magyarország a koronavírus elleni küzdelem első szakaszát meg tudta nyerni, nélkülözhetetlen és kimagasló szerepe volt a honvédségnek. Sok feladatot látnak el a katonák, az egyik legfontosabb az idősotthonok fertőtlenítése és vírusmentesítése volt. Most is egy ilyen feladatot látott el a vegyivédelmi zászlóalj. Biológiai mentesítő feladatot, amely fertőtlenítésből és vírusmentesítésből áll, ezt hazánkban egyedül a honvédség tudja ellátni.

Köszönetet mondott

– Itt most 35 honvéd teljesített szolgálatot, három gépjárművel érkeztek, és minden olyan eszközt bevetettek, amelyek segítségével a biológiai mentesítés sikeres lehet. A teljes telepet, ahol a fertőzés megjelent, a külső, belső felületeket, a lakó- és szociális helyiségeket, mindent teljes egészében mintegy nyolcórás munkával tudtak fertőtleníteni. Szeretnék köszönetet mondani ezért a helytállásért, mert bár ez a katonáink kötelessége, de akik ebben a munkában most részt vettek, önként jelentkeztek a feladatra. Ugyanúgy, ahogy az első hullámnál, a több mint ezer idősotthon fertőtlenítésénél is. De köszönetemet szeretném kifejezni a magyar rendőröknek, tűzoltóknak, polgárőröknek és mindazoknak, akik biztosítják, hogy a karantén teljesen, légmentesen zárt legyen, és túl tudjunk közösen lendülni ezen a fertőzésen. Szeretném arra kérni a tiszaújvárosiakat, hogy ők is járuljanak hozzá, hogy a városukban minél kevesebb koronavírus-fertőzött legyen. Ezt úgy tudják megtenni, ha azokat az intézkedéseket, amelyeket meghozott az operatív törzs a kormány javaslatára, ők is betartják – mondta az államtitkár.

Ezek közül többek között kiemelte: ha úgy érzik, betegek, megfertőződtek, koronavírusra utaló tüneteik vannak, ne menjenek közösségbe, ahogy gyerekeiket se engedjék, ha tüneteket produkálnak.

(A borítóképen: Németh Szilárd Tiszaújvárosban)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában