koronavírus

2020.10.07. 20:00

Karantén alatt a konténerváros

Legalább kétszáz vendégmunkás tesztje lett pozitív a poliol üzem építésénél Tiszaújvárosban.

Horváth Imre

1,2 milliárd eurós beruházást hajt végre Tiszaújvárosban a Mol Petrolkémia Zrt. melynek keretében egy új poliol üzem épül, az Észak többször is beszámolt már a beruházásról. Az építkezés a német ThyssenKrupp Industrial Solutions AG kivitelezésében indult el, amely külföldi vendégmunkásokat is alkalmaz a munkák során. Az ő elhelyezésükre a beruházás szomszédságában konténerváros épült, ahol több százan laknak. Mint kiderült, közülük fertőződtek meg nagy számban koronavírussal, így hétfőn karanténba kerültek a dolgozók.

Több száz teszt

A MOL Petrolkémia hétfőn adott tájékoztatást, mely szerint a fővállalkozótól értesültek arról, hogy az országos trendeknek megfelelően a poliol projekten dolgozók körében is nőtt a Covid-19 fertőzöttek száma. A MOL elvárja, hogy az alvállalkozók is teszteljék dolgozóikat, amelyhez minden segítséget megad, így több száz tesztet biztosítottak a folyamatos szűrésekhez. A vállalat telephelyeire a jogszabályban előírt követelmények betartásával, két hét karantén után és negatív PCR teszteredmények birtokában léphetnek be az alvállalkozók külföldi dolgozói.

A ThyssenKrupp úgy döntött, hogy a teljes kivitelezői létszámot teszteli, ebből hétfőn kétszáz dolgozóé lett pozitív. Ők tünetmentesek, így karanténba kerültek, egyben megkezdődött a kontaktkutatás.

A helyszínen

Szerdán délelőtt a helyszínen jártunk, ahol azt tapasztaltuk, hogy a konténerváros lakói nem mozdulnak ki a területről, a vendégmunkások a konténerek között sétálgattak, beszélgettek, a kerítésen kívül száz-százötven méterenként rendőrautók állnak készenlétis rendőrökkel, a kapu zárva, azt szintén ellenőrzik.

A konténerlakások között több helyen piros-fehér szalagokat húztak ki, amelyek elválasztanak egymástól bizonyos területeket. Félkész konténerek is vannak, amelyeknek építését láthatóan félbehagyták a kialakult helyzet miatt. Közben az is kiderül, hogy a konténerváros mellett a miskolci Károly Hotel is érintett, ugyanis itt is vannak tiszaújvárosi vendégmunkások elszállásolva. A hotelnél is jártunk szerdán, ott szintén rendőrök vannak, akik a ki- és belépőket is ellenőrzik.

Megkeresésünkre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a rendőrség a karanténszabályoknak megfelelően hajtja végre az ellenőrzéseket mindkét helyszínen. A konténervárosban a járványügyi hatóság által elrendelt ellenőrzés folyik. A lakók együttműködőek, atrocitás nem történt.

Az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos kérdésre válaszolva elmondta, kiemelten figyelnek a tiszaújvárosi esetre, melynek kivizsgálása és a kontaktkutatás folyamatban van. Hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy az üzemekben is tartsák be a higiénés szabályokat, ahogy bármely más munkahelyen.

Szigorú óvintézkedések

Tiszaújvárosban nincs ijedtség az eset kapcsán, az általunk megkérdezett ott élők azt mondták, hallottak a történtekről, de nem félnek, a vendégmunkások eddig sem nagyon jártak a városban, most pedig nem is engedik ki őket a karanténból. A városvezetés felhívta a lakóközösségek figyelmét, hogy folyamatosan fertőtlenítsenek a lépcsőházakban, ők pedig ugyanezt megteszik a közterületeken.

A MOL-nál a munkatársak biztonsága és az üzemfolytonosság fenntartása érdekében szigorú óvintézkedéseket hoztak: irodaházaikban és telephelyeiken kötelező a maszkhasználat, a rendszeres fertőtlenítő kézmosás és a távolságtartás, valamint rendszeres fertőtlenítő takarítást végeznek. Emellett folyamatos teszteléssel, a fertőzöttek azonnali házi karanténba helyezésével törekszenek a munkatársak és alvállalkozóik biztonságának fenntartására. Tovább folytatják a teljes fizikai munkavállalói kör, valamint az irodai és szellemi munkatársak ütemezett tesztelését is.

A karanténba került vendégmunkások a tíz nap leteltével és két negatív PCR teszt eredménnyel léphetnek újra munkába és az üzem területére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában