védőoltás

2020.10.06. 14:00

Itt a koronavírus, és jön az influenza

Október közepétől jelentkezhetünk a háziorvosnál az influenza elleni oltásért.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Idén és jövőre is mindenkinek ingyenes lesz az influenza elleni védőoltás, jelent meg a közelmúltban egy kormányhatározatban. A kormány azt is előírta az emberi erőforrások miniszterének, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ közreműködésével gondoskodjon arról, hogy legyen elegendő ingyenes influenza elleni oltóanyag az idén és jövőre is.

Sajtóhírek szerint azonban Európa-szerte hiánycikk lesz a vakcina, éppen azért, mert a koronavírus-járvány miatt sokkal többen szeretnék majd beoltatni magukat, mint korábban. Ezenkívül számos kérdés felvetődik a védőoltásokkal kapcsolatban.

Ajánlott

Dr. Török Lajos házi gyermekorvost kérdeztük arról, jelenleg mit lehet tudni az influenza elleni vakcináról. Elöljáróban elmondta, a háziorvosok igazából még nem tudnak részletekről beszámolni, mert a népegészségügyi intézettől még nem kaptak ezzel kapcsolatban semmilyen információt. Pedig a szülők és a páciensek folyamatosan érdeklődnek, valószínűleg október közepén már többet tudnak róla.

– Az azonban nem kérdés, hogy beoltassuk-e magunkat és gyermekünket. A veszélyeztetett korosztálynak mindenképpen ajánlott, de azoknak is, akik rendszeresen közösségben töltik a napjaikat. Ebbe a körbe pedig szinte mindenki beletartozik, hiszen a szülők dolgoznak, jönnek-mennek, intézik a fontos dolgaikat, a gyerekek pedig bölcsődébe, óvodába, iskolába járnak – jelezte a szakember.

Kérdések

Van azonban egy komoly dilemma. Az influenza elleni vakcinát ugyanis csak teljesen egészséges embernek célszerű beadni. De mi történik, ha valaki elkapta a koronavírust, csak nincsenek tünetei, és így kapja meg az influenzaoltást?

Dr. Török Lajos úgy fogalmazott, ez benne is felvetődött, és jelen pillanatban az immunológusok sem tudják, hogy mi történik az említett esetben. Egy virológus azt nyilatkozta, hogy ilyenkor kiszámíthatatlanná válhat a Covid-fertőzés tüneteinek súlyossága, az influenza ellen viszont hatástalan lesz az oltás.

– De ez csak egy vélemény, igazából teljesen bizonytalanok vagyunk a kérdéssel kapcsolatban – fogalmazott dr. Török Lajos.

Ugyanilyen megválaszolásra váró kérdés, hogy mi történik, ha valaki egyszerre kapja meg az influenzát és a koronavírust. A szakember jelezte, elvileg megtörténhet. Az influenza- és a koronavírus két, teljesen más típusú vírus. Mivel semmilyen tapasztalatunk nincs a dupla fertőzéssel kapcsolatban, nem tudjuk azt sem, hogy milyen tüneteket okozhat, ha megtörténik.

Melyik típus?

És még egy probléma. A déli féltekén a Covid okozta karantén miatt elmaradt az influenzajárvány. Így most nem tudni, hogy az influenza A, B vagy C típusa fertőz-e ebben az évben.

Török Lajos ezzel kapcsolatban elmondta: minden évben a WHO (Egészségügyi Világszervezet) állítja össze, hogy melyik típusra készül a védőoltás. Ez júniusra-júliusra már minden évben megvan. A háziorvosok akkor fogják megismerni a vakcina összetételét, amikor megjelenik az oltóanyag és annak melléklete.

– Ennek nincs olyan nagy jelentősége, hiszen létezik az úgynevezett keresztimmunitás, ami azt jelenti, hogy a szervezet az influenza más típusára is termel ellenanyagot, nem csak arra, amire beoltották – tette hozzá a házi gyermekorvos.

(A borítóképen: Erősen ajánlott az influenza elleni védőoltás)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában