túlméretes szállítmány

2020.10.14. 17:30

Három gépszörny érkezik három nap alatt

Közúton és vízen utaznak a kéményelemek három nap alatt Kunhegyesről Tiszaújvárosba.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Kunhegyesről szállít Tiszaújvárosba három több, 5 méter átmérőjű, 15 méter hosszú, 40, 26 és 18 tonna súlyos kéményelemet közúti és folyami szállítás kombinációjával a Bau-Trans Kft.

A Tisza eddigi kedvezőtlen vízállása miatt kezdetben csak a közúti szállítás jöhetett szóba, így azonban a szállítmány méretei miatt csak nagy kerülővel, Szolnok érintésével lett volna lehetőség az elemeket eljuttatni Tiszaújvárosba. Sokkal lassabban és körülményesebben, mint a jelenlegi kombinált közúti és folyami szállítással.

Uszályokon és közúton

– Szerencsére az elmúlt időszakban kedvezően alakult a vízállás, így a szállítmány az út egy jelentős részét a Tiszán uszályokon teszi meg. A szállítás három ütemből áll majd – tájékoztatta portálunkat a cég.

Az első ütemben október 13-án Kunegyesről Tiszafüredre, a Húszöles híd közelében található köves füves területre este kb. 20 órás indulással közúton történik. Ezen a szakaszon a kéményelemeket speciális mélybölcsős pótkocsikkal szállítják, az ilyen pótkocsi rakfelülete pár centiméterre helyezkedik el az úttest szintje felett, jelentősen csökkentve a szerelvény összmagasságát a hagyományos pótkocsikhoz képest.

A szállításban résztvevő szerelvények 30-34 méter hosszúak, 5,15 és 5,30 méter szélesek, valamint 5,40 és 6,5 méter magasak, súlyuk 54, 63,9, valamint 93 tonna.

Előkészítették az útvonalat

Így is szükséges volt az útvonal gondos előkészítése: engedélyek beszerzésére az útvonalon található települések önkormányzataitól és az útkezelőktől, jelzőlámpák időszakos bontására vagy megemeltetésére, jelzőtáblák bontására majd az áthaladás után visszahelyezésére. A Húszöles híd mellett ideiglenesen lebontásra kerül a magassági korlát. Az útvonalon gallyaztatni kellett a fákat. Az vezetékeket a teljes útvonalon meg kellett emeltetni, ahol ez nem lehetséges, ott a szolgáltatók munkatársai – akik a szállítmány útját biztosító konvoj résztvevői lesznek –, áramtalanítanak az áthaladás idejére. A szerelvények haladását rendőrök és szakkisérők biztosítják az út során.

A második ütem október 14-16-a között valósul meg. Tiszafüreden a rakományt a Húszöles híd közelében előkészített területen egy daru uszályokba helyezi és felhajózik két nap alatt Tiszaújvárosba.

A harmadik ütem során október 16-án Tiszaújvárosban a rakományt daru segítségével az uszályokból újra speciális közúti szerelvényekre rakják és elszállítjuk őket a célállomásukra, tudatta a Bau-Trans Kft.

(A borítóképen: Egy korábbi gépszörny megyénk útjain)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában