felvételizők

2020.10.26. 13:00

Gimis nyílt napok elnapolva

Kevés középiskolába mehetnek be az idén ősszel a nyolcadikosok egy kis ismerkedésre.

Hegyi Erika

20200903 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Illusztrációs fotók a Jezsuita gimnáziumról szóló anyaghoz.

Forrás: ÉM

Fotó: Kozma István

Idén a legtöbb középiskola nem tart nyílt napot az általános iskolák végzősei számára. A koronavírus-járvány ugyanis óvatosságra inti az intézményeket. Pedig a középiskolába készülő diákok nagy örömmel vesznek részt minden évben a nyílt napokon, hisz legtöbben ilyenkor lépik át először a gimnázium vagy a technikum kapuját. Az első benyomás sokat számít, erről mesélt az Északnak egy édesanya, Varga Zsuzsa is.

Fontos megismerni

Mint mondta, az ő fia most 8. osztályos, és a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumba készül. Abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy itt nem online folynak a felvételi előkészítő órák, így a fia már ismeri a gimnáziumot, annak légkörét, néhány tanárát. Viszont az egyik rokongyerek a nyílt napon jött rá, hogy az az iskola, ahová addig nagyon szeretett volna járni, nem olyan, amilyennek elképzelte. Így végül nem oda jelentkezett.

– Fontos lenne, hogy minden 8.-os megismerje a választott iskolát, még a jelentkezés előtt – jegyezte meg Zsuzsa.

Személytelen marad

A Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium nem tart nyílt napokat, épp a járvány miatt, tudtuk meg Fridrikné Várhegyi Renáta intézményvezetőtől. Igaz, a fenntartótól még nem kaptak ezzel kapcsolatban utasítást, de nem valószínű, hogy több száz diák bemehet majd a gimnáziumba más iskolákból.

– Pedig a nyílt nap fontos, hiszen ekkor „szeretnek bele” a nyolcadikosok az iskolába, annak légkörébe, a szaktantermekbe, a tanárokba. Ez az idén teljesen személytelen marad. Felraktunk az internetes oldalunkra különböző tájékoztatókat, és kisfilmben is gondolkodunk az őszi szünet után, de nem tudjuk, hogy azt le tudjuk-e majd forgatni. Egy-egy iskola híre egyébként szájról szájra is terjed. A már zrínyis diákok elmesélik az általános iskolásoknak, hogy milyen itt tanulni – fogalmazott az intézményvezető.

Elmondta azt is, hogy az elmúlt években 2 napos nyílt napot tartottak. Mindkét napra 300-300 diák jött el. A diákok 2 tanórára mehettek be, amit ők választottak az órarendből. Ezt követte egy drámás előadás, majd ő tartott a diákoknak és a szülőknek tájékoztatót. Végül a tagozatvezetők ismertetőjét hallgathatták meg. A tanárok körbevezették a gyerekeket az iskolában, de az aula már az elején rendkívül vonzó volt számukra.

– Mindenképpen veszteség, hogy az idén nem tudunk nyílt napot tartani – tette hozzá Fridrikné Várhegyi Renáta.

Már tudják

Mikitáné Újjobbágy Erzsébettől, a Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola igazgatójától azt tudtuk meg, hogy a nyolcadikosok szeretnek nyílt napokra menni, hiszen ott érdekes programok várják őket. Azonban a végzősök ilyenkor már tudják, hogy melyik középiskolákba jelentkeznek. A pályaorientációs napokon segítséget kapnak a pályaválasztáshoz, de ha valamelyik diák vagy szülő bizonytalan, segítséget kérhetnek az osztályfőnököktől. A szülőket az Oktatási Hivatal oldala is segíti, ahol megtalálják a középiskolai felvételi eljárással kapcsolatos információkat, sorolta az igazgató.

(A borítóképen: Kár, hogy a 8.-osok nem láthatják a jelentkezés előtt a Miskolci Jezsuita Gimnázium udvarát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában