medve Miskolcon

2020.10.20. 09:00

Eltévedt, árva medve lehet a városban kószáló állat

Bizonyára egy fiatal bocs­ról van szó, amelynek az anyját kilőhették.

Novák Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Mint ahogy napok óta beszámolunk róla, medvét láttak többen is az elmúlt napokban Miskolcon. A lakossági bejelentés szombatról vasárnapra virradóra, 0:45-kor érkezett a rendőrséghez. Ahogyan azt Miskolc önkormányzata sajtóközleményében írta: az állatot először október 18-án, vasárnap hajnalban, a Testvériség utcában látták, ahonnan kiment

az Andrássy utcára. A Miskolci Önkormányzati Rendészet térfigyelő kamerájának felvétele megörökítette, hogy egy ideig a villamossínek mentén a város felé haladt, majd a Torontáli utcáról az Őzugró utca irányában tűnt el 0:49-kor.

Tucatnyian keresik

A rendészek értesítették a rendőrséget, az önkormányzat pedig haladéktalanul felvette a kapcsolatot a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal, valamint a vadaspark szakembereivel, miközben a helyi polgárőrség őrjáratot szervezett vasárnap délutánra a területen. A Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai három polgárőrszervezettel vasárnap estig, majd hétfőn hajnalban ismét járőröztek Lyukóvölgyben, ám eddig nem akadtak a medve nyomára.

Hétfőn, a hajnali órákban az Őzugró utca egy elhagyott telkén látták a medvét, majd később a Nagycsászár dűlő egyik telektulajdonosa jelentette, hogy birsalmaszedés közben megzavarta a medve. Ennek következtében ismét járőrözés indult a helyszínen.

A Miskolci Önkormányzati Rendészet mezőőrei a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakembereivel járják a lyukói területeket, valamint lovas polgárőrök is érkeztek a megyéből Miskolcra. A helyszínen járt Veres Pál, Miskolc polgármestere is, aki mind a szakemberekkel, mind a rendészekkel folyamatosan egyeztet. Idáig egyértelműnek tűnik, hogy a medve továbbra is Lyukóvölgy területén kóborol, így továbbra is arra kérik a helyieket, hogy amennyiben látják, ne közelítsék meg a medvét és ne próbáljanak barátkozni vele.

Fokozottan védett faj

A nemzeti park szakreferense szerint a medve – főleg a tél közeledtével – a nyugalmat, az erdőt keresi, valószínűleg szeretne visszatérni otthonába, hiszen nem a városi élet a természetes élőhelye. Amennyiben a szakemberek megtalálják a medvét, megpróbálják az erdőbe visszaterelni.

– A videófelvételek alapján elmondható, hogy egy fiatal medvéről van szó, amelynek valami történhetett az anyjával, nagy valószínűséggel kilőhették, ezért a bocsa eltévedt – nyilatkozta Tóth Árpád, a Miskóc-IKR Vadásztársaság elnöke. – A fiatal medvék ugyanis legalább a második tavaszig az anyjukkal maradnak, de a legtöbbször 2-3 évig együtt élnek.

A barnamedve a legnagyobb eszmei értékkel rendelkező, fokozottan védett fajok közé tartozik, ezért legalább 250.000 forintos bírságot kap az, aki engedély nélkül elpusztítja. A belterületi vadászat szigorúan engedélyhez kötött, amelyet a Miskolci Rendőrkapitányság ad ki a vonatkozó kormányrendelet alapján.

Kerüli az embert

– A medve alapvetően kerüli az embert – olvasható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán. – Megfelelő viselkedéssel és felkészültséggel elkerülhetők az esetleges problémák. Nagyon fontos az is, hogy a medvét ne csalogassuk magunkhoz semmilyen módon. Azokon a helyeken, ahol nagyragadozók előfordulhatnak, célszerű zártan kezelni a kommunális hulladékot, hogy a szemetet ne tekinthessék táplálékforrásnak. A szabad természetben ugyanúgy tart az embertől, mint amennyire az ember megijedhet a medvétől. Csak „szorult” helyzetben vagy a bocsait védve mutathat támadó magatartást.

A miskolci önkormányzat rendészei a kutatással párhuzamosan tájékoztatják a lakosságot a kóborló állatról, és felhívják figyelmüket az óvintézkedésekre is. Mindenkit arra kérnek, hogy kerüljék az állatot és ne próbáljanak a közelébe menni. Amennyiben medvét észlelnek vagy medvenyomokat látnak, jelezzék azt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakembereinek a +3630/861-3808-as ügyeleti telefonszámon.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában