lopás

2020.10.30. 07:00

Egyetlen pillanat alatt emelték el a telefont

A megfelelő biztonsági intézkedések mellett szerencsés kimenetele is lehet egy lopásnak.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Sajnos nem számít egyedi esetnek, ha elemelnek egy őrizetlenül hagyott mobiltelefont, az olvasónk által megosztott történet azonban jó példája annak, hogy ha a kellő óvintézkedéseket megtesszük, és nem esünk kétségbe egy ilyen helyzetben, akkor még pozitív vége is lehet az ügynek.

Olvasónk – aki kérte, hogy a nevét ne írjuk le – egy olyan szórakozóhelyre ment be, amely nem volt ismeretlen számára. Volt is bent egy ismerős asztaltársaság, amelyhez odalépett köszönni.

– Ez egy sörkert, ahol sportfogadást is lehet kötni, és óriási telt ház volt aznap. A pulttól egy méterre volt egy asztal, ahol az ismerőseim ültek. Szórakozóhelyen nem sokszor szoktam a telefont az asztalra tenni, de most letettem. Léptem előre kettőt, kértem egy sört, majd ahogy visszaléptem, elkezdtem gondolkodni, hogy hol a telefon. Egy pillanat alatt eltette valaki; tényleg csak néhány másodpercről volt szó... – mesélte olvasónk.

Csörgették, és üzeneteket is küldtek rá, de le volt halkítva. Hívták a rendőrséget, miközben olvasónk felesége otthon belépett a Google-fiókba, és elindította a nyomon követését a telefonnak. A rendőrökkel elmentek oda, ahol mutatta a rendszer a készüléket, keresték, nem dobta-e be oda valaki, de nem találták.

Közben olvasónk felesége rájött, van egy olyan funkció, hogy öt perc hangos csengés, amit azonnal el is indítottak folyamatosan. Mivel a készülék ujjlenyomattal volt védve, ezért a tolvajok nem tudták se felnyitni, se kikapcsolni, a hangos csengetés viszont árulkodó volt.

– Hamarosan hívtak, hogy menjünk vissza, mert a mellékhelyiségből hallani a telefon csengését. A belső helyiség női WC-jébe bedobták a kagyló mögé. A tok eltűnt róla, amiben pénz is volt, de a készülék némi fóliasérüléssel megúszta. Azokban a percekben gondoltam csak végig, hogy mennyire a mindennapi életünk része egy mobiltelefon, hogy mennyi minden van rajta. Családi fotók, videók, e-mailek, adatok, banki SMS-ek, online banki belépés… Nagyon kellemetlen lehet egy eltűnt készülék, és további kárunk is keletkezhet a dologból a telefonnal kapcsolatos káron felül is. Én a saját tapasztalatom szerint mindenkinek azt tudom javasolni, hogy azonnal hívjon rendőrt, legyen a telefonon biometrikus védelem, használják a nyomon követést, a hangos csörgést, mert ezek segítségével még előkerülhet a készülék időben – javasolta olvasónk.

A rendőrség tanácsai telefonunk védelmére

  • Amennyiben elvesztette vagy ellopták a telefonját, nem jelenti azt, hogy le kell mondani róla. Számos olyan trükk létezik, amivel könnyen azonosítható az eszköz.
  • Akár a Google-készülékkereső segítségével, akár egy applikáció letöltésével és telepítésével megkeresheti telefonját a térképen.
  • Ilyen esetben mindig kérjen rendőri segítséget, és a helyszínre érve 5 perc időtartamban teljes hangerővel figyelmeztető hang lejátszását lehet elindítani.
  • Zárolhatja a készüléket, és attól kezdve se kikapcsolni, se telefonálni nem lehet vele.
  • Üzenetet és telefonszámot is megjeleníthet rajta. (pl. Ez a készülék X. Y. tulajdona, megtalálása esetén kérem hívja az alábbi telefonszámot 06yy/xxx-yyyy.
  • Végső esetben a telefonon tárolt összes adatot törölni lehet– Ne feledje! Mobiltelefonját egy pillanatra se hagyja őrizetlenül!
  • (A borítóképen: Figyeljünk értékeinkre, ne hagyjuk „elemelni” a mobilunkat sem)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában