A medve továbbra sem játék!

2020.10.21. 11:30

Az emberi felelőtlenség üldözte lakott területre a medvét

Napok óta a vasárnap hajnalban Lyukóvölgyben, majd pár percre Miskolc utcáin is felbukkanó medvéről szólnak a hírek.

Novák Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Azonban azt, hogy miért hagyta el a számára biztonságot jelentő erdőt, korábban csak találgatások övezték. Egészen addig, amíg hétfőn nyilvánosságra nem került néhány amatőr videófelvétel.

– Ezeken egyértelműen látni és hallani, hogy az állatot autóval, hangosan dudálva üldözték – nyilatkozta Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferense. – Ettől a medve természetesen megrémült, menekülni kezdett és ennek eredményeként rohant végig az utcákon, egészen a négysávos Andrássy utcáig. A Miskolci Önkormányzati Rendészet felvételein azonban látszik, hogy perceken belül megnyugodott, és a városból, az embereket elkerülve, ismét az erdő felé vette az irányt.

Ne üldözzük!

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy hétfő este – egy kutyasétáltató hölgy bejelentése alapján – a várostól távolodó, friss lábnyomait a szakemberek már az Őz utca feletti erdőrészen vizsgálták. Úgy vélik, elhagyta a lakott területet, és valószínűleg magától már nem tér vissza.

Gombkötő Péter kihangsúlyozta:

az autós üldözők részéről közveszélyokozás történt, amely mind az emberi biztonságot, mind a fokozottan védett állatnak számító medvét messzemenően veszélyeztető cselekmény!

– Az ilyen magatartás semmiképpen sem követendő, ha medvével vagy más vadállattal találkozunk – nyomatékosította a szakreferens. – Amennyiben medvét látunk, ne vegyük üldözőbe az állatot, ne csaljuk magunkhoz, ne vonzzuk be, ha pedig észleljük, akkor próbáljuk elkerülni!

A legtöbben nem tudják, hogy a barna medve ugyan mindenevő, de táplálékának mintegy 70 százaléka növényi eredetű. Ezenkívül főleg rovarokat eszik, de a kisebb-nagyobb emlősöket és a dögöt sem veti meg. Az embertől tart, szándékosan nem keresi a társaságát és nem támadja meg. A barna medve ráadásul a legnagyobb eszmei értékkel rendelkező, fokozottan védett fajok közé tartozik, ezért legalább 250 ezer forintos bírságot kap az, aki engedély nélkül bántalmazza és elpusztítja.

A szakemberek továbbra is mindenkit óvatosságra intenek, kérik, hogy kerüljék az állatot, és ne próbáljanak a közelébe menni, valamint ha látják, haladéktalanul hívják a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alábbi ügyeleti telefonszámát: +3630/861-3808.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában