trófeabemutató

2020.10.31. 14:30

Az első aranyérmes szarvasbika-trófea

A trófeák bírálata után gyöngyfogakat és okleveleket is átadtak.

Buzafalvi Győző

Fotó: BUZAFALVI GYŐZŐ

A Háromkő-Bérc Vadásztársaság hagyományos szabadtéri trófeabemutatóját ezúttal Putnokon tartották október 17-én, ahol 28 kitüntetett trófeát állítottak ki, köztük a vadásztársaság első aranyérmes szarvasbika-trófeáját.

Több ok miatt

„Ahogy a régi vadászok mondják: egy ilyen találkozó egyszerre öröm és gyász” – fogalmazott megnyitóbeszédében Kriston Nándor, aki 20 éve e vadásztársaság elnöke. „Öröm az elejtőknek és a vadásztársaság tagjainak, hogy ilyen trófeákat lőhettek, ugyanakkor gyász a vadaknak, akik életüket adták azért, hogy mi örülhessünk” – hangsúlyozta Kriston Nándor. „A 2020-as év nem lesz piros betűs ünnep a naptárban, aminek több oka is van. Kezdődött az afrikai sertéspestissel, amely megtizedelte a vaddisznóállományunkat, és sajnos folytatódott a koronavírus-járvánnyal, most is felhívom mindenkinek a figyelmét a biztonságos távolságtartásra. A Sajó áradása miatt tartjuk most ezen a helyszínen e rendezvényt, és nem a felső vadászházunknál. Történetünk során először lövettünk aranyérmes bikát, ami 10 kilogramm 42 dekás volt.”

A Háromkő-Bérc Vadásztársaság elnöke ezután ismertette vadgazdálkodásukat. „Célunk mindig az, hogy kíméljük meg a tenyészállományt. Egy szarvaspopuláció kifejlesztése 15–20 év, ezért mi kellő önuralmat gyakoroltunk, szelektáltunk, nem lövettük azt le, ami a puska elé kerül. Már a 2000-es évek elején kiadtuk a parancsot: a vezértehenet senki nem lőheti le. Első intézkedésem egyike volt, amikor leállíttattam az éjszakai lámpás vadászatot, mert megzavarta volna a vadak életkörülményeit; ha nem így teszünk, az megölte volna a jövőt” – hangoztatta Kriston Nándor.

A trófeák bírálata után gyöngyfogakat és okleveleket adott át az elejtőknek Kriston Nándor, köztük az aranyérmes Bokor Gergőnek. Ezt követően köszönetet mondott ifj. Juhász Ferenc vadászmesternek és Csoma István vadőrnek, akik sokat tettek azért, hogy a szarvasállomány megöregedhessen. A jelenlevők végül megtekintették a házigazda Kriston Nándor vadászati magángyűjteményét, ahol afrikai vadak is láthatók a tablókon.

(A borítóképen: Kriston Nándor megnyitóbeszéde)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában