Adni jó!

2020.10.18. 09:00

Az éhezés ellen gyűjtenek adományt az egyetemen

Tavaly közel 800 kiló tartós élelmiszert gyűjtöttek össze a felhívás hatására.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Ádám János

Az élelmezési világnap alkalmából szerveznek gyűjtést a Miskolci Egyetemen. Az adományozás csütörtökön kezdődött, és jövő héten hétfőn és kedden folytatódik a Magyar Vöröskereszt és a Miskolci Egyetem UFWH-csoportja jóvoltából. A hallgatókból és oktatókból álló csoport hét éve, 2013-ben csatlakozott az Egyetemek Harca az Éhezés Ellen elnevezésű nemzetközi mozgalomhoz – Magyarországon elsőként és egyetlenként. Azóta minden évben kétszer, immár 15. alkalommal hirdetik meg felhívásukat.

– A világ számos pontján az élelemhez jutás nem magától értetődő – mondta dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese. A járvány miatt sokan kerültek hazánkban is olyan helyzetbe, hogy az alapvető élelmiszerek megvásárlása is problémát jelenthet. A hallgatóknak és tanáraiknak, vagyis az egyetem közösségének mindig is fontos volt a segítségnyújtás, a szolidaritás, mely arra ösztönzi őket, hogy erőfeszítéseket tegyenek az éhezés megszüntetésére.

A gyűjtés célja a rászorulók segítésén túl a jövő felnövekvő generációjának az érzékenyítése a hátrányos helyzetben élők iránt – mondta az esemény főszervezője, Dennis Engel. Tavasszal a Covid–19 miatt elmaradt az adománygyűjtés, pedig nagyon nagy szükség van rá. Közel 150 családot tudnak segíteni az akció által. Pénzt is elfogadnak, hiszen abból olyan tartós élelmiszert vásárolnak majd, amelyből kevesebb gyűlik össze – emelte ki a főszervező.

Egy konzerv is segítség

Három éve csatlakozott önkéntesként a programhoz Kovács László Márk, a Bölcsész Hallgatói Önkormányzat alelnöke. A diákok anyagi lehetőségei végesek, mégis az a jellemző, hogy ha keveset is tudnak adni, de a tőlük telhetőt megteszik – fejtette ki. Ha megmarad egy konzerv a kollégiumban, amire már éppen nincs szükségük, azt elhozzák, de hoznak egy-egy kiló lisztet vagy cukrot is.

– Nem volt szükségem arra a két müzliszeletre, ezért inkább odaadtam, mint hogy én egyem meg. Vannak mások, akik jobban rászorulnak, mint jelenleg én, ez csak egy kis semmiség – mondta Gergye Adrián, aki saját uzsonnájából tette a felajánlást.

(A borítóképen: Hívogató a felhívás, támogatandó a kezdeményezés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában