Bükkábrány

2020.10.02. 19:00

Átadták a 24 fős új diáktábort

A három faház már elkészült, szebbé teszik a területet, és további fejlesztésekre is pályáznak.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Diáktábort alakítottak ki Bükkábrányban, az egyelőre három faházból álló komplexumot a közelmúltban adták át.

Takács Katalin, a tábort pályázati pénzből megvalósító Bükkábrányért Egyesület alelnöke elmondta, a civil szervezet 2015-ben jött létre azzal a céllal, hogy a település kulturális értékeit, ifjúsági életét, hagyományait őrizzék, fejlesszék. Jó lehetőség nyílt erre 2018-ban, amikor egy Magyarország–Szlovákia határon átnyúló együttműködési pályázaton nyertek közösen Bodrogszerdahely görögkatolikus egyházközségével. A kisprojekt alapból a szlovákiai partner a szőlőskei tábora fejlesztésére, a bükk­ábrányiak a 24 fős diáktábor létrehozására nyertek támogatást, összesen majdnem ötvenezer eurót.

– Ilyen nagy pályázatunk még nem volt, de bízunk benne, hogy tovább tudjuk fejleszteni a tábort, van még tennivalónk és terveink is. Elképzelésünk szerint a bodrogszerdahelyi diákok jönnek majd hozzánk, a mi iskolásaink pedig hozzájuk ötnapos táborokra, hogy megismerjék egymás településeit, hagyományait. A vírus sajnos egyelőre közbeszólt. A megvalósításban voltak nehézségek, de nagy örömünkre az önkormányzat minden segítséget megadott – mondta Takács Katalin.

Fotó: Tóth Balázs

Szalai Szabolcs, Bükkábrány polgármestere szerint az egyesület létrejötte után kereste a helyét, a vezetőség szeretne minden lehetőséget kihasználni, együttműködve az önkormányzattal. Amikor megjelent a pályázat, ezt a célt tűzték ki közösen, hogy létrehoznak egy gyerektábort.

Felkarolta az önkormányzat

– Ezt a telket az egyesület vásárolta, az önkormányzat pedig felkarolta az ötletet, hiszen érdekünk a település turisztikai vonzerejének növelése. A testületi tagok is fontosnak tartják a határon túli magyarokkal való együttműködést. Megtaláltuk az egyházközséget, elkísértem az egyesületet a látogatásra, láttuk a kis gyerektábort, meg is volt a kapcsolódási pont. A célunk továbbfejleszteni a tábort, újabb attrakciókkal csábítani a táborozókat, osztálykirándulókat. Lehetséges akár sporttábor szervezése is, esetleg együtt a sportegyesülettel. Ha végre lecseng a járvány, akkor ez a hely megtelik gyerekekkel – bizakodott a polgármester, aki szerint jövő nyáron már érkezhetnek táborozók, várják őket külföldről, belföldről egyaránt. Az eredeti terv a bodrogszerdahelyiekkel való kölcsönös táboroztatás, reméli, ez rendszeressé válhat, az ábrányiak a határon túliak kultúrájával ismerkedhetnek, és segíthetik őket magyar identitásuk megőrzésében, míg a szlovákiai magyar gyerekek az anyaországgal ismerkedhetnek, és szerezhetnek élményeket, a gyerekek között pedig barátságok alakulhatnak ki.

Tovább bővítenék

A tábor területét még körülkerítik, rendezik, szeretnének játszóteret kialakítani, akár újabb faházzal, medencével bővíteni. A telken álló régi épületet szeretnék a Magyar falu pályázatból rendbe tenni, tanári szállássá és közösségi térré alakítani, filagóriával, szalonnasütővel bővíteni.

Mint Szalai Szabolcs elmondta, a két település iskolája is fölvette már egymással a kapcsolatot, bíznak abban, hogy az is alakul majd, és ők is tudnak közösen pályázni. Az önkormányzatok között is van már kapcsolat, és az egyházközséggel is van egy másik elnyert pályázat, abban Bükkábrányban egy tanösvényt hoznak létre a szabad­időparkban, a kialakítása jövő év elején kezdődik.

(A borítóképen: Takács Katalin és Szalai Szabolcs a tábor átadóján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában