apadás

2020.10.19. 16:00

Apadás kezdődött a Sajó-Bódva-Hernád szakaszokon

A Sajó-Bódva-Hernád vízrendszeren a felső és a középső szakaszokon már mindenhol lassú apadás kezdődött, a két árhullám (Sajó és Hernád) összeért a kesznyéteni nyílt ártéren.

A Hernád folyó áradása miatt lezártak több utat Bőcsön

Fotó: Vajda János

Az ott kiterülő víz elején ezekben az órákban folyik be a Tiszába, Tiszapalkonya alatt okoz csak készültségi szinttől elmaradó vízszintemelkedést.

A vízgyüjtő területeken ezen a héten nem kell újabb csapadékra számítani. A vízügyes szakemberek még mindig folyamatos figyelőszolgálatot látnak el az érintett területeken, kisebb töltés szivárgások előfordulnak, de ezek beavatkozást nem igényelnek.

A Sajó szinte a teljes hazai szakaszon apad, a Hernádon érkező árhullám hatására elhúzódó tetőzés jelenleg HernKesztyéten térségében jár. Sajópüspökinél, Sajószentpéternél és Felsőzsolcánál ütemes apadás mellett jelenleg a II. fokú készültség szintje feletti vízállásokat mérnek. Sajópéternél és Felsőzsolcánál várhatóan október 21-én, Sajószentpéternél pedig várhatóan október 23-án csökkennek a vízszintek az I. fok szintje alá.

A Bódva szintén a teljes hazai szakaszon apad, az apadás már Szendrőnél is felgyorsult.

A Hernádon levonuló árhullám után folytatódik a lassú apadás, melynek ütemét a szlovákai Ruzsini tározó vízeresztése is befolyásolja. Hidasnémetinél hétfő reggelre az I. fok szinte alá csökkent a vízszint, Gesztelynél várhatóan vasárnapra csökken a vízszint az I. fok szintje alá.

Mivel a Tisza felső szakaszáról jelenleg viszonylag kevés víz érkezik, ezért a Sajó-Hernád vízrendszer alsó szakaszán nem kell visszaduzzasztásra számítani, így az apadás várhatóan az alsó szakaszon is ütemesen megy végbe.

Az Ipoly a hazai szakaszán Ipolytölgyes kivételével mindenhol apad.

A Bodrog hazai szakaszán az I. fok szintje alatti elnyúló tetőzések mellett vonul le az árhullám.

További információkat, így előrejelzési grafikonokat az oldalon találhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában