őszi szünet

2020.10.23. 18:30

Alaposan kifertőtlenítenek az iskolákban

Bő másfél hetes lesz az őszi szünet idén, van, ahol már csütörtökön elkezdődik.

Novák Krisztina

02200831 Budapest Fertőtlenítés az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskolában az iskola kezdés előtt fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet

Forrás: Illusztráció/MW

Fotó: Havran Zoltán

Az őszi szünet ideje alatt minden igazgató és minden tanár szabadságon lesz, mondta Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója. Az Északnak kifejtette: a 2020/2021-es tanévről szóló miniszteri rendelet alapján az őszi szünet az október 26-tól október 30-ig tartó munkanapokat öleli fel. Mivel ebben az évben október 23-a péntekre esik, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy október 23-tól november 1-ig tart az őszi szünet, az első tanítási nap pedig november 2-a, hétfő lesz, így másfél hetet ölel fel az őszi szünet a Miskolci Szakképzési Centrumhoz tartozó iskolákban.

Nem szenvednek hiányt

– Nem kértünk az igazgatóktól ügyeleti napot sem, egyedül az volt a nyomatékos kérés irányukba, hogy november 2-án egy alaposan kitakarított és kifertőtlenített iskola fogadja a diákokat – tájékoztatott Molnár Péter. Hangsúlyozta: a szükséges takarító- és fertőtlenítőszerek – amelyeket a Miskolci Szakképzési Centrum saját forrásból vásárolt, valamint a fenntartó biztosított – minden intézményben rendelkezésre állnak. Tehát azon a héten, amikor nincs iskola a diákoknak, a karbantartók és a takarítók dolgoznak, és nagytakarítást végeznek az intézményekben. – Természetesen iskolaidőben is folyamatosan, fokozott figyelemmel zajlik mindennap a takarítás és a fertőtlenítés, valamint a kézfertőtlenítők és az egyéb védőeszközök is rendelkezésre állnak mindenhol – hívta fel a figyelmet a főigazgató.

Kerülik a zsúfoltságot

Az iskolaigazgatók saját hatáskörben is rendelkeznek hat vagy hét tanítási nappal a tanév folyamán. Mivel tavasszal az előrehozott érettségiket törölték, és azokat a Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikumban csütörtöki napra szervezték, dr. Burkáné Szolnoki Ágnes igazgatónő úgy döntött, hogy ezen a napon csak az érettségizőknek kell az iskolában tartózkodniuk, a többiek számára pedig egy nappal hamarabb kezdődött az őszi szünet.

A Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikumában ugyanezen okok miatt viszont a csütörtöki napra szünetet még nem, csak online oktatást rendelt el Prillné Csordás Csilla igazgatói feladatokat ellátó igazgatóhelyettes. Mindkét esetben a felesleges zsúfoltságot igyekeztek elkerülni a fenti intézkedésekkel.

Felelős szülők és diákok

– Van néhány olyan tanulónk, aki elkapta a koronavírus-fertőzést – mondta Molnár Péter. – Szerencsére azt tapasztaltuk, hogy a szülők és a diákok is felelősségteljesek voltak, így azok a tanulók már akkor sem mentek iskolába, amikor még csak sejtették, hogy megbetegedtek. Emiatt két iskolánkban összesen három osztályban kellett a biztonság kedvéért online oktatást elrendelni, az elmúlt hét elejétől. A tavaszi tapasztalatok után ezt a tanévet már úgy kezdtük, hogy az online térben történő oktatásra teljes mértékben felkészültünk, ezért ezek a diákok semmiben sem szenvednek hátrányt az iskolába járó társaikkal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában