A medve nem játék!

2020.10.19. 18:14

A zártkertekben maradt a medve

Játszótéren és temetőnél is járt a lyukói medve, s megijesztett egy polgárőrt.

Tóth Balázs

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Vasárnap és hétfőn is többen összefutottak az elmúlt napokban több videón megörökített medvével Miskolcon és Lyukóvölgyben. Vasárnap este hét óra körül az Árpád utcai játszótéren ücsörgött a medve, mondta el egy éppen hazafelé tartó szemtanú, aki meglepődött a látványon. Hétfőn reggel egy telektulajdonost ijesztett meg a mackó, amelyet az Őzugró utcában, a temető fölött is fölvett egy térfigyelő kamera.

- Éppen végeztem a birsalmaszedéssel, négy vödör almát szedtem a fáról, azt kihordtam az autó csomagtartójába. Úgy gondoltam, reggeli előtt még megnézem a szomszéd telkeket, mert néha fel szokták törni a házakat. Kettővel odébb megnéztem a házat, amikor mögöttem óriási morgást, üvöltés hallottam, ami nem hasonlított semmilyen állatra. Filmekben, állatkertben már láttam, hallottam medvét, megismerem a hangját. Abban a pillanatban elég közelinek tűnt, de nagy volt a szedres, bokros rész mögöttem, nem nézelődtem, hanem az autó felé szaladtam. Közben eszembe jutott, hogy még nyitva van az ajtó és a kapu, hátranéztem, jön-e utánam valami. Mivel nem jött, gyorsan bezártam mindent, beugrottam az autóba és elmentem 150-200 méterre és hívtam a 112-t. Mondtam, hogy mit hallottam, s azt tanácsolták, menjek el a környékről – idézte föl a történteket Bukor István, aki egyébként polgárőr.

Bukor István

A polgárőrök egyébként segíteni szerettek volna a keresésben, lovas polgárőröket is bevetettek volna, de végül a nemzeti park munkatársai azt kérték, ne menjenek ki a területre.

Mind mondta, a lánya figyelmeztette reggel, hogy figyeljen oda, mert a Testvériség utcán és az Őzugró utcán is látták a medvét, ami csak a telkek közt tud kimenni a városból. Ő úgy gondolta, biztosan nem jön oda, mert nincs ott semmi, de így járt, beleordított a nyakába. Elárulta, megy majd még ki a telkére, bízik abban, hogy nem marad ott a jószág, nem ez a helye, visszamegy előbb-utóbb Szlovákiába. Lehet, hogy még hétfőn ott van, de éjszaka elindul csavarogni.

Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferense is a helyszínen járt, s együtt nézett szét a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársaival.

- Múlt szerdán igazoltuk lakossági bejelentés alapján a medve előfordulását Lyukóvölgyben, egy példány lábnyomait fedeztük föl a sárban. Ezután pénteken gépjárművel üldözték ki a medvét a négysávos útra, amely a riadalom után néhány perces rekreációs mozgást végzett és a következő utcán visszafordult, a Torontáli utcán át az Őzugró felé haladt a zártkertek irányába. Nyoma nincs, de a jelenlétét feltételeztük. Hétfőn további lakossági bejelentések érkeztek, amelyeket visszaellenőriztünk. Ezek között volt olyan, ami a Lyukóvölgyre vonatkozott, mások Kisgyőr és Harsány határában, az úton vélték látni a medvét. A kollégák mindkettőt ellenőrizték, a kisgyőrit egyelőre nem igazolták. A Miskolci Önkormányzati Rendészettel felosztottuk a területet, több csoportban próbáltuk megtalálni az állat nyomait. Első körben arra voltunk kíváncsiak, kiment-e a sajóbábonyi határon, de arrafelé nincs nyom, ezért feltételezzük, hogy a zártkertekben tartózkodik – magyarázta Gombkötő Péter.

Kifejtette, a további tervekhez lokalizálni kellene a medvét. Addig is fontos, hogy az emberek tartsák be a viselkedési szabályokat a saját érdekükben, s bármilyen csábító, ne üldözzék az állatot. Kérdésünkre elmondta, nem zárható ki, hogy kettő medve van, de kicsi az esélye annak, hogy ennyire közel egymáshoz két medve tartózkodjon. Ne lát szoros összefüggést a medve megjelenése és az árvíz között, bár a jelentős csapadék más mozgásra késztetheti az állatokat. Elárulta, úgy tippelik, hogy a medve nem marad hosszú távra, a fagyos időszak kezdetével az életciklusbeli változás arra ösztökéli, visszamenjen az élőhelyére, Szlovákiába.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában