Elismerés

2020.10.13. 14:00

A fejlesztés és fejlődés útját járja

A kiváló pedagógust meglepetésként érte a rangos elismerés, amelyet innovatív tevékenységeiért kapott.

Novák Krisztina

20200930 Megyaszó fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Krajnyák Péter a Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola igazgató helyettese, Bonis Bona a Nemzet Tehetségeiért 2020 kitüntetettje.

Fotó: Bujdos Tibor

Nemrégiben Bonis Bona díjat kapott – Kiváló tehetségfejlesztő kategóriában – Krajnyák Péter, aki 2018-tól a Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola igazgatóhelyettese.

A díjról

A „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj 2013 tavasza óta ad lehetőséget a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző magyarországi és határon túli magyar vagy magyarországi nemzetiségi pedagógusok és más tehetségsegítő szakemberek elismerésére.

– Számomra is meglepetés volt az elismerés, amelyre, mint később kiderült, Filep Otília kolléganőm – fizika szakos tanár és Bonis Bona díjas pedagógus, továbbá szintén iskolánk igazgatóhelyettese – terjesztett fel – mondta Krajnyák Péter, aki informatika–könyvtár és történelem szakos tanár. – Az iskolában ráadásul én vagyok a harmadik, aki rendelkezik ezzel a rangos elismeréssel, ugyanis 2018-ban intézményünk vezetője, Vincze Szabolcs is Bonis Bona életműdíjat vehetett át.– A pályafutásomban 2015 nevezhető az áttörésnek, amikor elkezdődtek az innovatív tevékenységek – folytatta a pedagógus. – Felvettem például a kapcsolatot egy iskolával, amelyik az Új-Zélandi Aucklandben található, és videóhívások segítségével azóta is tartjuk a kapcsolatot az iskola vezetésével a nagy időeltolódás ellenére is. Idén ősszel szeretnék megszervezni egy online találkozót az ottani diákok és a saját tanulóink között.

Firenzei siker

Ugyanebben az évben érkezett egy pályázati lehetőség, az Involen Nemzetközi Verseny, ami egy innovatív program, és célja a generációk közötti, valamint a játékalapú tanulás elősegítése.

– A diákokkal és a kollégákkal közösen megalkottuk a saját helyhez kötődő játékunk, amely egy természetvédelmi területhez kapcsolódott – ismertette

az igazgatóhelyettes. – Ráadásul kitaláltam egy olyan megoldást, ami minden platformra érvényes, tehát Android és iOS rendszereken is tökéletesen fut. Mivel

az országos versenyen az első helyen végeztünk, mi képviselhettük Magyarországot a nemzetközi megmérettetésen, Firenzében, ahol negyedik helyezést értünk el. Sokan támogatták az utat, és külön kiemelném a Szerencsi Tankerületi Központot, amely mondhatni, minden elképzelésünkben partner.

Az intézményben, az alsódobszai telephely diákjait is beleszámítva, jelenleg közel háromszáz diák tanul. Krajnyák Péter számos további kezdeményezés ötletgazdája és több területen igyekszik ösztönözni a gyerekeket. Jó példa erre, hogy évekig tartott numizmatikai szakkört is az érdeklődő tanulóknak.

Elmondta, hogy Filep Otília igazgatóhelyettesnek köszönhetően, aki Ericsson-díjas pedagógus is, az iskola – az Ericsson Magyarország „Egy álom megvalósul” pályázatán elnyert támogatásból – egy úgynevezett „Fiz­Info TanTeret” hoz létre, amelyet innovatív eszközökkel szerelnek fel, a 3D nyomtatótól kezdve a legórobotokon át egészen a drónokig. Ennek köszönhetően beindítanak egy komoly programozói szakkört, ami robotikával foglalkozik.

Jó a kapcsolat az egyetemmel

– Semmilyen hátrányát nem érzem annak, hogy vidéki iskola vagyunk – fejtette ki Krajnyák Péter. – Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a Miskolci Egyetemmel, évek óta járnak hozzánk a hallgatói hospitálni. Legújabb kezdeményezése, amelynek koordinátora vagyok, a Tanítsunk Magyarországért program, amelynek keretein belül 63 diákunkat mentorálják az egyetemisták. Jómagam két éve az egyetem szerződéses oktatója vagyok, ahol pedagógus-szakvizsgás hallgatóknak tartok e-tanulás-előadásokat.

Megtudtuk, hogy jövőbeni tervei között szerepel az egyetemi, informatika szakos tanári diploma – a már meglévő főiskolai mellé –, továbbá szeretne elvégezni egy rendszergazda-, valamint egy programozó-tanfolyamot is. Mindezek mellett a történelem iránti érdeklődése továbbra is töretlen. Jelenleg térképészeti szempontból is foglalkozik a II. világháború csendes-óceáni hadszínterével, azon belül is Japán hadi fejlesztési koncepcióival.

(A borítóképen: Krajnyák Péter a Bonis Bona díjjal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában