megyei közgyűlés

2020.09.18. 10:00

Vitával kezdődött a közgyűlés ülése

Ülést és közmeghallgatást tartott csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Még a napirendek megtárgyalása előtt Tamás Barnabás (Fidesz–KDNP) arról számolt be, hogy Bíró László (Jobbik–MSZP–Momentum–Mindenki Magyarországa), a 6-os számú választókerület országgyűlésiképviselő-jelöltje a pénzügyi bizottság üléséről felvételeket szeretett volna készíteni, hogy az ott történtekről tájékoztathassa a választóit. Ehhez azonban a bizottság nagy része nem járult hozzá. Tamás Barnabás megjegyezte: a bizottsági ülést nem kampánycélokra kell használni. Bíró László válaszában elmondta: ő időben tájékoztatta a bizottság elnökét, hogy vinne magával egy sajtófotóst, és azt a választ kapta, hogy semmi akadálya. A készült fotókat azonban nem hozták nyilvánosságra, nem használták fel semmilyen célra. Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke pedig úgy fogalmazott, ha nyolc évig nem volt fontos, hogy fotó készüljön a bizottság üléséről, akkor most ne használja kampánycélokra Bíró László a megyei közgyűlés üléseit.

Inaktív a megyei közgyűlésben Bíró László

Tizenegy ülésből négyen nem vett részt a jobbikos Bíró László ebben a ciklusban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ülései közül, és mint a pénzügyi bizottság alelnöke sem túl aktív, mondta el sajtótájékoztatóján a megyei közgyűlés Fidesz–KDNP-frakcióvezetője, Szalai Szabolcs.

Kiemelte: Bíró László, akit a liberális baloldal országgyűlésiképviselő-jelöltként indít a megyei 6. számú egyéni választókerületében, a megyei önkormányzat tagjaként az előző önkormányzati ciklusban sem mutatott túl nagy aktivitást. Szalai Szabolcs felsorolta a számokat: az ötvenhat közgyűlési ülésből huszonhárom alkalommal nem jelent meg Bíró László, a pénzügyi bizottság alelnökeként pedig huszonhét ülésből tizenötön nem volt ott. A jobboldali frakció vezetője ezt úgy összegezte: vagyis Bíró nem jelent meg a munkahelyén, az arány pedig olyan, mintha egy dolgozó egy héten csak kétszer menne be a munkahelyére, ennek pedig lehet, hogy a főnöke nem örülne.

Azt is felvetette Bíró László munkahelyi megjelenései kapcsán: hogyan tudja képviselőtársuk a megye lakóit képviselni – hiszen a közösségimédia-oldalán több bejegyzésben is ezt állítja –, ha nem járt be a munkahelyére.

Szalai Szabolcs hangsúlyozta: válaszokat várnak a következő kérdésekre: hogyan kívánja képviselni az embereket? Miért hagyta cserben a varrónőket egy nehéz sorsú kis borsodi faluban, Csernelyen? Miért éppen a csőd szélén lépett le vezetőként, és hogyan került a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezet egy cégtemetőt üzemeltető Budapesti címre? Mi lett a sorsuk a 7 milliós képzési támogatással átképzett varrónőknek? Ha 50 millió forint állami támogatást kapott, miért ment csődbe a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezet? Szalai Szabolcs frakcióvezető aggasztónak tartja azokat a híreket, amelyek a jobbikos Bíró László képviselőtársukról megjelentek.

Ne lignitet!

A grémium közmeghallgatást is tartott. Erre F. Nagy Zsuzsa, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke érkezett.

Elmondta: a Sajó völgye levegőtisztaság-védelmével kapcsolatos aggodalmait szeretné megosztani. Arra kérte a megyei önkormányzatot, tiltsa meg, hogy a lignitet szociális tüzelőként osszák a megyében. A Sajó völgyének levegőminősége ugyanis rendkívül rossz, a lignit pedig olyan szenesedési fázisban lévő kőzetanyag, ami nem alkalmas lakossági tüzelésre. Bánné dr. Gál Boglárka jelezte: az ügy kapcsán felveszik a kapcsolatot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatallal, F. Nagy Zsuzsát pedig írásban értesítik.

A megyei közgyűlés 9 napirendi pontot tárgyalt. Többek között tájékoztató hangzott el a 2020. évi költségvetés I. félévi teljesítéséről, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság I. félévi tevékenységéről. Ez utóbbiból kiderült, a bizottság az értéktárba felvette Szabó György gyógynövényes termékeit és népgyógyászati munkásságát, a sajóvámosi 2431 méter hosszú egybekötött kolbászt, valamint a Tokaj Hegyaljai Albumot. Továbbá beszámolók hangzottak el egyebek között a BOKIK 2019. évi tevékenységéről, megyénk tömegközlekedéséről és a megyénket érintő turisztikai fejlesztésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában