közgyűlés

2020.09.25. 11:30

Vezéráldozat a közbiztonságért

Vádak pró és kontra a Miskolci Önkormányzati Rendészet tevékenységével kapcsolatban.

Szaniszló Bálint

Az elmúlt hetek eseményei már előrevetítették, hogy nem lesz béke a miskolci közgyűlés csütörtöki ülésén a Miskolci Önkormányzati Rendészet 2019. évi munkájáról szóló beszámoló tárgyalása kapcsán. Az adatokkal megtűzdelt beszámoló adott számot a szervezet elvégzett munkájáról, amelynek középpontjában a város közbiztonsága érdekében elvégzett munka állt.

Voltak már előjelek

A közgyűlés rendészeti bizottságának előző napi ülése megadta az alaphangot, hiszen a grémium tagjai közül mindössze egy képviselő szavazott igennel, nyolcan elutasították a beszámolót.

Az esetleges személyi konzekvencia lehetőségét is sejteni lehetett, hiszen a tegnap zárt ülésen tárgyalandó napirendek között az utolsó pillanatban feltűnt a javaslat a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatójának kinevezésmódosítására.

A rendészet első embere – annak ellenére, hogy szervezetének elmúlt évi beszámolóját tárgyalta a testület – nem volt jelen a tanácskozáson. A Miskolci Önkormányzati Rendészetet Lengyel Roland, az Operatív Irányítási Osztály vezetője képviselte.

Hol van a biztonságérzet?

Lengyel Roland a beszámoló vitája előtt jelezte, hogy előző nap kapta csak a megbízatást, hogy a rendészetet képviselje a közgyűlési ülésen. Elöljáróban arról beszélt, hogy a Miskolci Önkormányzati Rendészetet, az országban egyedülálló módon 2013-ban alakították meg, és azóta aktívan részt vesz a város közbiztonságának és közrendjének alakításában és a bűnmegelőzésében.

Az előterjesztést kísérő jó másfél órás vita nem szűkölködött pró és kontra érvek, vádak felsorolásában. A lényege: a jelenlegi városvezetés szerint az előző önkormányzati vezetés felelős azért, hogy elfogadhatatlan munkát végzett tavaly a rendészet, míg a jelenlegi ellenzék, a Fidesz és a KDNP képviselői – többek között – azzal érveltek, hogy tavaly ősz, az önkormányzati választások óta romlott nagyot Miskolc közbiztonsága.

A Velünk a Város frakció nevében felszólaló Szilágyi Szabolcs szerint a beszámoló nem valós, hanem „öndicséret”, Erdei Sándor szerint pedig a tavalyi választási kampány idején olyan közterületi rongálások történtek, amelyeknek elkövetőit nem sikerült fellelni, és ez is jelzi, hogy nem végzett hatékony munkát a rendészet.

Kovács László KDNP-s képviselő ezzel szemben úgy látja, hogy megalakulása óta egyre színvonalasabban tevékenykedik az önkormányzati rendészet. A gondok

a választás után kezdődtek, amikor az új városvezetés részéről „gazdátlanná vált” a rendészet. Az elmúlt hónapokban a város közbiztonsága alaposan leromlott, ezt szerinte konkrét, az utóbbi hetekben sokszor emlegetett bűnesetek bizonyítják.

„A városi rendészet munkájával kapcsolatos szemléletváltás sodorta ebbe a helyzetbe a várost” – emelte ki. Mint hangsúlyozta, „az előző városvezetés egyértelműen a rend pártján állt, a mostaniról azonban ez nem mondható el...” Megdöbbentőnek nevezte, hogy ebben a helyzetben egyáltalán bármiféle szó lehetne a rendészet létszámcsökkentéséről. Hollósy András (KDNP) megerősítette, hogy bűnesetek sora jelzi, Miskolcon ebben a esztendőben jelentősen csökkent a polgárok biztonságérzete. A lista naponta gyarapodik, tehát hatékony és erős városi rendészetre van szükség, nem pedig arra, hogy leépítések legyenek.

Peremterületi gondok

Szó esett arról is: az egyik korábbi nagy vívmány volt, hogy a város több pontján rendőr-rendész párosok járőröztek együtt, ám ha az ember ma körülnéz, alig lát ilyeneket az utcán.

A fideszes Gazdusné Pankucsi Katalin a város peremén élők nevében hiányolta a megfelelő rendészi jelenlétet azokról a területekről, ahol a közbiztonság eleve ingadozóbb.

Bartha György (Velünk a Város frakció) szerint a jelenlegi nehéz anyagi helyzetben megemelték a járőrpárosok működésének támogatását. Hasznosnak nevezte a körzeti rendészek munkáját is, és – állítása szerint – szó sincs arról, hogy meg akarnák szüntetni ezt a tevékenységet.

A Mi Hazánk Mozgalmat képviselő Pakusza Zoltán jelezte, olyan gócpontok vannak a városban, amelyek a bűn melegágyai. „Nem látni, mi a városvezetés koncepciója a közbiztonság javítása érdekében” – mondta. A városvezetés egyik első ténykedése épp a lovas mezőőrség megszüntetése volt, amely pont a külterületek rendjének fenntartásában játszott nagy szerepet. Deák Bárdos Mihály (Fidesz) is a peremterületek biztonságáról beszélt. Rámutatott: a Lyukóvölgy a legfertőzöttebb terület. Az ott élők nagyobb rendészeti jelenlétet kérnek. Hasonló gondokkal küszködik a Vasgyár. Hajléktalanok, illegális beköltözők, kábítószer – ezek jellemzik ezeket a területeket.

Nagy Ákos, a Fidesz frakcióvezetője módosító indítvány nyújtott be az előterjesztéshez, amelyben biztosítékot akart arra, hogy a rendészet létszáma és költségvetése nem csorbulhat.

A testület egyöntetű szavazással mondott igent, ám mivel maga a beszámoló mindössze 7 igent kapott, a módosító indítvány értelmét vesztette.

A beszámoló elutasításának lényegében egyenes következménye volt, hogy zárt ülésen úgy döntött a közgyűlési többség, Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója más beosztásban végzi tovább munkáját. Úgy tudjuk, helyére pályázattal keresik az utódot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában