Anno 1960-ban írtuk

2020.09.16. 07:30

Tokaji aszút iszik a pápa

A hegyaljai borok sikerének titkára voltak kíváncsiak a látogatók.

2014.09.19. Szüret Tokajon. Fotó: Móricz-Sabján Simon

Forrás: MÓRICZ-SABJÁN SIMON, MW

Szép magyar sikert hozott a budapesti borolimpia. A 230 aranyéremből százat a magyar borok, illetve termelőik kaptak. A jó hírért el kellett olvasni az Észak-Magyarország 1960. szeptember 15-i számát.

Az ezzel a témával foglalkozó írásból az is kiderült, hogy nem véletlenül kereste fel népes nemzetközi küldöttség a Tokaj-Hegyaljai Állami Gazdaságot. Ez a társaság önmagában 13 aranyérmet hozott el a borversenyről. Az érdeklődés tehát ezúttal a történelmi borvidéknek szólt, és a siker titkát volt hivatva vizsgálni

a látogatás.

Idézünk az írásból: „az ünnepi felszólalásokat általában csendben hallgatták a látogatók. Csupán a portugál küldött kiabált közbe olykor érthetetlen szavakat, de ez a kóstolások következménye volt...”

Fontos asztalokra jut a tokajiból

Sok érdekesség hangzott el a találkozón. Így például, hogy a pápa italszekrényében állandóan ott a tokaji aszú.

Ha a pápa tokaji aszút iszik, sokkal magasztosabb beszédeket tud mondani – hangoztatta ezzel összefüggésben az egyik hozzászóló.

A spanyol küldött pedig arról számolt be a jelenlévőknek, hogy a máltai lovag házi ünnepségein állandóan a tokaji borokat szolgálják fel.

(A borítóképen: Közelebb a jelenhez –szüret Tokajban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában