ravaszdik

2020.09.26. 16:00

Tévhit, hogy félnek a rókák az emberek közelségétől

Októberben kezdődik a rókák őszi immunizálási programja.

Detzky Anna

A fox is pictured in a harvested wheat field on July 20, 2020 near Chinon, central France. (Photo by GUILLAUME SOUVANT / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

A vörös rókák a denevérek mellett a leginkább kitettek a veszettségnek, amely róluk a kutyákra és más háziállatokra, illetve az őzekre, szarvasokra is átterjedhet.

Az ország déli és keleti megyéiben október 3-a és 18-a között immunizálás kezdődik, amelynek során vakcinatartalmú csalétkeket dobnak le kisrepülőgépekről, kihagyva a sűrűn lakott helyeket. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében október 4–7. között esedékes ez, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) térképes tájékoztatója szerint. Az érintett területeken a vakcinázás kezdetétől ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el. Megyénkben ez 358 települést érint október 4–24. között.

A vörös rókák nyugodtsága az ember közelében nem minden esetben jelenti azt, hogy betegek. Valójában egyre jobban alkalmazkodnak a városi környezethez, mivel a településeken könnyebben jutnak táplálékhoz. Ez lehet nem megfelelően tárolt élelmiszer, pőrén hagyott macskaeledel vagy a rágcsálófajok képviselői. Ha lakott területen találkozunk rókával, akkor kellő távolságból hívjuk fel magunkra a figyelmet hangadással, tapssal! Akár egészségesnek tűnik, akár betegnek, minden kontaktust kerülni kell vele, azaz tilos megfogni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal emellett felhívja rá a figyelmet, hogyha a róka támadólag lép fel, görcsrohamokat vagy bénulás jeleit mutatja, akkor nagy az esély rá, hogy valóban veszett. Ilyen esetben a helyi hatósági állatorvost kell értesíteni, vagy a 06-80-263-244-es zöldszámon bejelentést tenni – tájékoztatott a Nébih Veszettségmentesítési Programjának keretében.

Ne etessük a rókát!

A Noé Állatotthon Alapítvány Rókarezervátumának szakértőjét faggattuk még a rókák városi életmódjáról.

– Bár a kisragadozók valóban megtanultak együtt élni az emberrel, és használni a környezetét, nem lehet rájuk azt mondani, hogy úgy viselkednek, mint egy domesztikált állat – jelentette ki Schneider Kinga, az alapítvány PR-munkatársa. – Éppen ezért azt szoktuk javasolni, hogy semmiképpen se etessük őket és ne szelídítsük, mert ezzel magunkat és őket is veszélybe sodorhatjuk. A róka egyébként kártékony vadnak minősül, amelyet a vadászok az év bármely szakaszában bármivel elejthetnek. A települések közelében élő egyedek immunizálása is az ő feladatuk. Azonban a veszettségnél sokkal jellemzőbb rájuk a rühösség, amit szintén átterjeszthetnek a háziállatokra, de ezt foszló rókabundáról könnyen felismerhetjük.

(A borítóképen: a vörös róka)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában