fűtés

2020.09.29. 07:00

Szociális alapon osztják a lignitet

A rossz minőségű szén nem való lakossági célokra, figyelmeztet a környezetvédő.

Hegyi Erika

Fotó: BT

Egyre több megyénkbeli településen osztanak lignitet szociális tüzelő gyanánt, ami még súlyosabbá teszi a Sajó völgyének levegőminőséggel kapcsolatos problémáit – vetette föl F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke a legutóbbi megyei közgyűlési ülés közmeghallgatásán.

Mint fogalmazott, a lignit olyan szenesedési fázisban lévő kőzetanyag, ami nem alkalmas lakossági tüzelésre. Kérte a megyei közgyűlés képviselőit: a lakosság egészségének védelme érdekében tiltsák meg, hogy lignitet szociális tüzelőként osszanak a térségben.

Nincs jó minőségű

Felszólalásának hátteréről kérdeztük F. Nagy Zsuzsannát, aki az Északnak elöljáróban elmondta: a közelmúltban mutatták be az ózdi kistérségben a megye gazdasági koncepcióját. A prezentáció utolsó oldalán vette észre, hogy Dubicsányban és Tardonán tervezik bányák újranyitását. Csodálkozott ezen, hiszen magában a gazdasági koncepcióban ilyesmi nem szerepel.

– Azért tartom aggasztónak a bányanyitásokat, mert a szakirodalom szerint sem lehet a Sajó-völgyben jó minőségű szenet bányászni, csakis ipari célokra használhatót. Az erőművek bezártak, feleslegessé vált a lignit, így azt a lakossághoz kezdték eljuttatni szociális tüzelőként. Körülbelül hét évvel ezelőtt kezdődött el ez a folyamat, és a bükkábrányival együtt egészen a Dél-Alföldig szállítják a lignitet, elsősorban a hátrányos helyzetű térségekbe, szociális tüzelőként. A lignitnek azonban nemcsak az égéshője, a salakanyag-tartalma és a fűtési értéke katasztrófa, de a kén- és az arzéntartalma is, ami a tüzelőberendezéseket is tönkreteszi. Talán ami még ennél is rosszabb, a lignit elégetésekor keletkezett szálló por. A Sajó mentén ez különösen veszélyes a völgyi elhelyezkedés miatt, a kiszellőzés hiánya gyakran eredményez szmoghelyzetet – sorolta F. Nagy Zsuzsanna.

Voltak szigorítások

Tavaly nehezen, de sikerült elérniük, a Levegő Munkacsoport, a Zöld Kapcsolat Egyesület és egy magánszemély kezdeményezésére, hogy a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal tárgyalja újra a levegő-tisztaságvédelmi intézkedési tervet, mert annyira rosszak voltak a szállópor-értékek. Ezt végül elfogadták, és ebben szerepelnek a lignitbányászattal kapcsolatos szigorítások is.

– Ezt a megyei önkormányzat felé is jeleztük, hisz ha valahol bányát akarnak nyitni, azt nekik jóvá kell hagyniuk. Tervben volt korábban a múcsonyi bánya újranyitása is, de azt, mivel egy része Natura 2000 természetvédelmi területen fekszik, sikerült megakadályozni. A lakossági tiltakozás és lignitvizsgálat eredménye is hozzájárult, hogy a sajókápolnai bánya működését felfüggesztették. Ezek ellenére, most újabb két bánya nyitása merült fel – vázolta a helyzetet a természetvédő.

Megvizsgáltatták

Jelezte: tavaly az egyesület akkreditált szénvizsgálatot is végeztetett. Végigjárták a Sajó völgyét, és civilként vásároltak szenet. Ezt a Dunaferr laboratóriuma vizsgálta be, az eredmények pedig katasztrofálisak lettek.

– A Sajó-völgy egész Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe. A helyzet januárban és februárban a legrosszabb. Akkor a szállópor-kibocsátás rendkívül magas értékeket mutat. A szennyeződés ugyanis beszorul a völgybe, és amíg nem jön eső vagy szél, addig nem tud távozni. Olyan ez, mint egy lábas, amin fedő van. A fedő alatt csak gyűlik és gyűlik a gőz, alatta pedig fulladoznak az emberek mindaddig, amíg a fedő fel nem nyílik.

F. Nagy Zsuzsanna emlékeztetett: két évvel ezelőtt az Európai Bizottság pert indított többek között Magyarország ellen a nem kellően erélyes levegőminőség-javító intézkedések miatt, a lakosság védelme érdekében. Indoklásuk szerint egyes tagállamok nem tartják be az elfogadott levegőminőségi határértékeket, és nem tettek megfelelő intézkedéseket az átmeneti idő lerövidítését illetően sem. Hazánkat a PM10 nevű szálló por miatt citálják bíróság elé.

(A borítóképen: Nem mindegy, mivel fűtenek az emberek – a környezetvédők szerint a lignit nem való a tüzelésre)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában