kórház

2020.09.02. 08:30

Roma anyák nyertek pert a Kúria előtt

Az Európai Roma Jogok Központja volt a közérdekű érdekérvényesítő.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Magyarország Legfelsőbb Bírósága helybenhagyta a Miskolci Törvényszék és a Debreceni Ítélőtábla ítéleteit, amelyeket az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) javára hoztak korábban. A Kúria megállapította, a kórház azon gyakorlata, amely szerint pénz ellenében biztosította az egyszer használatos higiénés öltözetet a szülő nőket kísérő hozzátartozók számára, diszkriminációt valósít meg a romákkal szemben. A bíróság elrendelte a gyakorlat megszüntetését, és 2 millió forint közérdekű bírság megfizetésére kötelezte a kórházat.

Ellentétes vélemények

– Nagyon rossz élmény volt – mesélte a szülészeten tett látogatásáról, az ERRC-nek adott interjúban Rita, egy 42 éves helyi roma nő. – Nagyon ideges voltam, mert nem tudtam bemenni, hogy láthassam a kiskorú lányomat, főleg, amikor a telefonban is kérte, hogy menjek be és segítsek.

A kórház azt állította, csak arra kérték a kísérő hozzátartozókat, hogy adományt ajánljanak fel a kórház alapítványának az öltözetért cserébe.

Az ERRC a jelen ügyben közérdekű érdekérvényesítőként lépett fel, képviselve minden érintett roma nőt, a bíróság pedig egyetértett a kérelemmel és elrendelte, hogy a kórház a higiénés öltözetet mindenki számára ingyen biztosítsa.

Az integráció előtt történt

– Ennek az ítéletnek fontos következményei lesznek és precedenst teremt Magyarországon, mivel ez a jogellenes és diszkriminatív gyakorlat sok más kórházban is létezik – vélekedett Gellér Judit, az ügyön dolgozó jogász. – Ez az ítélet roma és nem roma nők számára egyaránt győzelem.

A Kúria döntésével kapcsolatban az Észak megkereste a kórházat. Az intézmény vezetése közölte: az eset az intézményi integráció előtt, a korábbi vezetés ideje alatt történt. A kedvezőtlen helyzetet azóta megszüntették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában