ünnepség

2020.09.04. 20:30

Öt évig biztosan lesz bánya Bükkábrányban

Harmincöt évvel ezelőtt, a napokban kezdték meg a termelést a bükkábrányi bányában.

Tóth Balázs

Bükkábrány Társasági és országos kitüntetéseket is átadtak a Mátrai Erőmű bányásznapi ünnepségén pénteken Bükkábrányban. A megemlékezésen megkoszorúzták a bányász hősök emlékművét is. Mata Tibor, a bükkábrányi bánya igazgatója emlékeztetett arra, hogy a mostani a hetvenedik bányásznap és 35 éve kezdte meg működését az ábrányi külszíni bánya. Az idei év nem csak ezért különleges, hanem azért is, mert újra állami tulajdonba került a társaság és a koronavírus is befolyásolta a működést, de a bányásznapi szórakoztató programokat sem tartják meg. Bejelentette, 2025-ig a visontai és a bükkábrányi bánya is tovább működik.

Kóbor György, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke azt emelte ki, hogy a társaság 1994. után újra visszakerült az MVM tulajdonába. Köszönte a dolgozók helytállását, amivel az elmúlt időszakban áramot biztosítottak az ország számára. Oravecz Zsolt, a társaság vezérigazgatója egy családi örökségből származó szívlapátot adott át a helyi múzeum számára.

Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke pohárköszöntőjében gratulált a dolgozóknak és a kitüntetetteknek, s örömét fejezte ki a bányák tovább működtetése miatt. Mint mondta, ki kell használni a lehetőséget és ki kell próbálni a tiszta szén technológiát, amellyel később is folytatódhatna a bányászat. Bízik abban, hogy tovább él majd a megszokott munkaügyi kultúra, a kollektív szerződésre alapozva kiszámítható jövőt kínálva a dolgozóknak.

Az ünnepségen Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át Zelnik Gyula, Kiváló Bányász kitüntetésben részesült dr. Dovrtel Gusztáv, Kiss László, Kucsera Béla Zoltán, Szabó Zsolt. A társaság legmagasabb kitüntetését, Heller László-díjat kapott Belkovics Achilles Dániel, Karnok István és Molnár István. Tizenhárman részesültek Céggyűrű elismerésben és tizenkilencen Lignitbányászatért oklevelet, egy munkatárs pedig Mátrai Erőműért Oklevelet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában