nyilvános wc-k

2020.09.29. 13:00

Nem jó, ha a természetben szólít valakit a természet

Miskolcon és környékén öt helyszínen található nyilvános illemhely.

Apagyi Beáta

Fotó: Bujdos Tibor

Olvasóink panaszolták: nincs elegendő nyilvános illemhely a megyeszékhelyen és környékén. A miskolci városháza sajtóosztálya válaszolt megkeresésünkre.

A Szinva teraszon, az Erzsébet téren, a Görgey úton, Tapolcán és Lillafüreden vannak nyilvános illemhelyek.

A Szinva teraszon és Tapolcán találhatóak üzemelnek, a Lillafüreden lévőt bérbe adták. Dél­előtt tíz órától délután hat óráig vehetők igénybe. A Szinva teraszon lévő illemhely egész évben üzemel, míg a tapolcai csak a nyári időszakban, májustól egészen szeptember végéig. Használatuk díjmentes.

Kellemetlen szituációk

Éva elmondása szerint nem szívesen venné igénybe a nyilvános illemhelyek nyújtotta lehetőségeket. – Tudom, hol vannak a városon belül, de igazából azzal nem vagyok tisztában, hogy melyik használatra kész és működőképes. Ha kényszert érzek, szívesebben fordulok be valamelyik bevásárlóközpontba. Ott ugyan fizetni kell a szolgáltatásért, de ezt higiénikusabbnak gondolom – mondta lapunknak. Júlia többször volt már a szemtanúja, amikor valaki fényes nappal, forgalmas helyen végezte el ügyes-bajos dolgait.

– Mindkét eset a Búza tér környékén történt. Gyaloglásom közben hangos szóváltásra lettem figyelmes. Az általam hallottakból kiderült, hogy egy férfi vette használatba a forgalmas területen lévő bokrot. Azzal védte magát, hogy nem talált működő nyilvános illemhelyet a városban. Másodszor a templom melletti parkolóban lévő, dús növényzettel nem éppen megáldott részt vette igénybe egy járókelő. Véleményem szerint ezek az emberek nem is akartak erre megfelelőbb helyet keresni, a közelben volt a pláza, de eszükbe sem jutott mint opció – véleményezte a fiatal lány.

A városháza ezzel kapcsolatban a vonatkozó rendelkezéseket is idézte: aki biológiai szükségleteit közterületen végzi, köztisztasági szabálysértést követ el. Ha tettenérés történik, a rendész vagy a rendőr szabálysértési bírságot vagy feljelentést alkalmazhat. A helyszíni bírság 5 ezertől 50 ezer forintig terjed, a feljelentést az általános szabálysértési hatósághoz, a rendőrséghez küldik. Míg a helyszíni intézkedéshez szükséges a tettenérés, utólagos intézkedéshez egy tanú szükséges, aki bizonyítani tudja, ki az elkövető.

(A borítóképen: Nyilvános illemhely Miskolcon. Van, ahol működik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában