országos pálinkaverseny

2020.09.26. 13:30

Miskolcon választják meg 2020 legjobb pálinkáját

Több mint 400 féle pálinkát neveztek be a főzdék az országos pálinkaversenyre, idén az eseménynek Miskolc ad otthont.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A nevezett tételeket 32 pálinkaszakértő fogja értékelni a miskolci Polgármesteri Hivatal épületében szeptember 28-30 között. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny keretében megismerhetjük többek között 2020 legjobb pálinkáját, valamint átadják a legeredményesebb főzdének járó díjat. A Pálinka Nemzeti Tanács tavasszal szokta megrendezni az eseményt, de a koronavírus-járvány miatt ez most az őszi időszakra tolódott. A helyszínt minden évben más város biztosítja, idén Miskolcot érte a megtiszteltetés.

Biztonságos bírálás

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny a termelőknek és a fogyasztóknak is szakmai visszajelzést ad az aktuális pálinkakínálatról. – A champion, az arany, ezüst és bronz minősítés, valamint a részletes szöveges jellemzés a pálinkák készítőinek szól, az ország pálinkája, a legeredményesebb pálinkafőzde, valamint az egyes kategória díjak a közönséget tájékoztatják arról, hogy melyek a piacon elérhető legjobb pálinkák. A versenyt minden évben hagyományosan tavasszal rendezzük meg, idén a járványhelyzet miatt csúszott szeptemberre a tételek minősítése. A biztonságos versenyhez a lehető legtöbb óvintézkedést megtesszük a helyszínen, a bírák pedig csak negatív COVID teszttel foglalhatják el a helyüket Miskolcon – emelte ki.

Kísérő program

A versenyre azok a kereskedelmi főzdék nevezhettek korlátlan számú mintával üzleti vagy egyedi termék kategóriában, akik pálinkát, törkölypálinkát állítanak elő. A tételeknek – a többi hazai versenytől eltérően – több rostán kell átmenniük, elsőként a mintákat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal veti analitikai vizsgálat alá. Ezt követően érzékszervi minősítésre kerül sor, ahol a pálinkákat 32 bíráló kóstolja és értékeli három napon keresztül.

Az idei, Miskolcon tartott verseny különlegessége, hogy a minősítés három napján, három különböző étterem tart regisztrációhoz kötött, ingyenes pálinkakóstoló-kurzust. A kóstolók kereteiben a pálinkakedvelők megismerhetik a bírálat lépéseit. Megtanulhatják felismerni a pálinkahibákat és a pálinkák közötti minőségi különbségeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában