képeslap

2020.09.02. 14:30

Már csak a külföldiek keresik az üdvözlőlapokat

Egyre kevesebb képeslapot küldünk üdvözletként – legalábbis papírlapon.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Franciaországban használták a leghamarabb és inkább illusztrált névjegykártya volt, majd megjelentek az orosz cári udvarban is. A XIX. században az angol és skót fiatalok tréfás, lírai üzeneteket küldtek egymásnak Valentin-nap alkalmából, az Osztrák-Magyar Monarchiában pedig a Kunstbillet-nek nevezett színes nyomatok voltak nagyon népszerűek. Lehetetlen eldönteni, ki találta fel a képeslapot, de azt tudjuk, hogy a hazai képeslapkiadás a millennium évében, 1896-ban kezdődött.

Kedves Eszter!

Hétvégén elsétáltam a Kazinczy 13. előtt és elképzeltem, ahogy egy hétfői hajnalon a postamester zsörtölődve kávét főz emeleti kis szolgálati lakásában, majd leballag a földszintre, hogy kinyithassa Miskolc első postahivatalának ajtaját. Továbbmentem pár száz méterrel és a Nagyposta épülete előtt találtam magam. Hát, ez nem volt nagy séta.

Szerettem volna szép miskolci képeslappal kedveskedni nektek, ez is helyes, de meg sem közelíti azokat, amiket ti küldtök Las Vegasból. Nem lehet már sokféle, a város nevezetes pontjait ábrázoló lapokat kapni. A postáskisasszony azt mondta, csak a külföldiek keresik és adják is fel őket. Furcsa…

Talán mégsem múlik el a képeslapküldés szokása nyomtalanul, mert készíthetünk személyre szabott fotót a kiszemelt helyszín előtt, amit e-mailben továbbítunk, a posta kinyomtatja a hozzá írt szöveggel együtt, és elküldi a címzettnek. Azért én még kézzel írtam, nem fosztanálak meg az élménytől, amit macskakaparásom megfejtése jelent számodra.

Csókolok mindenkit!

(A borítóképen: Aki keres, nem mindig, de talál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában