koronavírus

2020.09.09. 11:30

Látogatási tilalom van a szociális otthonokban

Látogatót nem, de csomagot fogadhatnak a szeretteiktől az otthonban élő idősek.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

A valamennyi időseket gondozó intézményt is érintő látogatási tilalom alól csak abban az esetben adható felmentés, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni. Az intézményeket csak indokolt esetben, például munkavégzés vagy egészségügyi ellátás miatt, valamint a vezető engedélyével – különösen indokolt esetben – lehet elhagyni.

A fogyatékos emberek, illetve a pszichiátriai és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények szervezett szabadidős céllal ugyanakkor elhagyhatók. Továbbra sem jelenti az intézmény elhagyását, ha valaki az intézmény kertjében, területén tartózkodik, így arra sem vonatkozik a korlátozás.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hangsúlyozta azt is, új ellátottat csak a felvétel előtt készült, két negatív koronavírusteszt birtokában lehet felvenni. Ez az előírás nem vonatkozik a hajléktalonok éjjeli menedékhelyére, a koronavírus-fertőzés tüneteit mutató hajléktalant viszont mindig egészségügyi intézménybe kell szállítani – szögezték le.

A miskolci Szépkorúak Házában tavasszal, a járvány első hullámánál sikerült helytállni a dolgozóknak és vigyázni az idősekre, ezért elkerülte őket a vírus. A második hullámra már nyár közepén felkészültek, semmi sem érheti őket váratlanul. A látogatási tilalom mostani elrendelését megelőzték, és már augusztus 31-től bevezették az intézkedést.

Hanák Pálné intézményvezető elmondta: figyelve a fertőzések számának gyors emelkedését, meg kellett hozni ezt a döntést. „Követhetetlenné vált, hogy az idősek találkoztak-e külföldről hazatérő hozzátartozóval, esetleg rokonaik érintkeztek-e fertőzöttel. Annyiban más a mostani szabályozás az előzőnél, hogy most szabadon közlekedhetnek a házon belül, a szobájukat elhagyhatják, természetesen az udvarra is kimehetnek, csak az intézmény területéről nem távozhatnak. Illetve abban az esetben, ha erre nyomós, komoly okuk van”.

Azokat az orvosi kontrollokat, melyek halaszthatatlanok, elvégzik, de előre egyeztetett vizsgálati időpontokat mondtak le szakrendelésen, ezek nem annyira sürgősek. Ha menni kell, saját autójukban szállítják az ellátottakat a dolgozók, mert azt biztosan és alaposan tudják fertőtleníteni. Ha hosszabb kórházi ápolás után térnek vissza, akkor pedig két negatív Covid-teszt után jöhetnek. Ugyan látogatót nem, de csomagot továbbra is fogadhatnak a szeretteiktől az idősek, akár mindennap.

Jól fogadták

„Az időseket felkészítettük arra, hogy ismét eljöhet az idő, a járvány második hulláma, amikor kijárási korlátozást, látogatási tilalmat vezethetnek be. Tudomásul vették, hogy ez az ő érdekük, és elfogadták az intézkedést” – mondta az intézményben dolgozó nővér. Már az első hullám idején is mindenki tudta, mi a dolga, szervezetten az utasításokat betartva és követve végezték a munkájukat. Mindezt az igazgatónő állandó jelenlétének és 24 órás készenlétének köszönhetik – fejtette ki. Minden szükséges védőfelszerelést megkaptak és használtak az ellátás során. Otthonaikban is igyekeztek mindent úgy tenni, hogy az idősekre ne jelentsenek veszélyt. Habár a higiénia szabályait mindig követik, most még fokozottabban odafigyelnek. „Meglepetés nem ért minket, alkalmazzuk a már bevált szigorú iránymutatást” – jelentette ki a nővér. Hozzátette: a pandémia során eddig végzett munkájukat az intézmény vezetője megköszönte, és jutalomban is részesítette a dolgozókat.

(A borítóképen: Az idős emberek védelmében született meg az intézkedés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában