Választás 1990

2020.09.30. 17:00

Kisbíróból polgármester

A település első emberének lenni 24 órás szolgálat.

Pap Gyula

20200819 Arnót fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Az emlékparkban tartott augusztus 20.-ai ünnepség. képen: Üveges István polgármester, Arnót és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

A települési önkormányzatok élén a polgármesterek állnak, akik szintén a lakosság által választott képviselők, valamint a jegyzők közvetlen segítségével irányítják a településüket. Arnót polgármestere, dr. Üveges István mindhárom helyi közéleti szerepkört betöltötte az elmúlt két évtizedben.

Polgármesternek lenni...

– A régi falusi világban a kisbíró dobolta ki azokat az információkat, amelyek a faluvezetés, a mindennapi élet szempontjából fontosak voltak. Tízéves lehettem, amikor a körzeti állatorvos miskárolni jött a falunkba, és az állandó hivatalsegéd távollétében valahogy engem kértek fel ennek a közhírré tételére. Így kezdődött – meséli. A rendszerváltás idején Budapesten élt, majd miután felvettek a Miskolci Egyetem jogi karára, hazaköltözött, ekkor lett települési képviselő. Később Alsódobsza–Sóstófalva, majd Ónod körjegyzőjének választották, 2010-től szülőfaluja polgármestere.

– Az elmúlt 30 év során milyennek ítéli meg az önkormányzatok finanszírozási hátterét? – kérdeztük.

– Egy település jelenét és jövőjét ma alapvetően meghatározza a földrajzi elhelyezkedése – válaszolta. Arnót a miskolci agglomeráció részeként szerencsésnek mondhatja magát. Egy-egy községi önkormányzat gazdasági adottságait nagymértékben befolyásolhatja, hogy a rendszerváltás idején milyen ingatlanok, földterületek kerültek a helyhatóság tulajdonába. Nagyrészt ezek képezhették az építési telkek, az ipari parkok kialakításának a lehetőségét, nagyobb vállalkozások betelepülését.

– Nagyon sok önkormányzatnál az állami támogatás szinte csak a működésre elegendő, fejlesztésben kizárólag pályázati, európai uniós, illetve hazai forrásból tudnak csak gondolkodni – fogalmazott dr. Üveges István. Úgy látja, köszönhetően az elmúlt évek vidékbarát politikájának, a települések többségében szinte soha nem látott fejlődés ment végbe.

Dr. Üveges István szerint a jó polgármesternek ismernie kell a múltat, a hagyományokat, ennek birtokában lehet csak a távoli jövő céljait kitűzni. Fontos, hogy érzékelje, hallja meg a településén élők elvárásait, és tudjon a fejlesztési lehetőségek között fontossági sorrendet felállítani. Elengedhetetlen a jó, korrekt kapcsolat a mindenkori országgyűlési képviselővel, megyei vezetőkkel.

A polgármester tapasztalata az, hogy mindez 24 órás szolgálatot jelent. Nem „egyszemélyes vállalkozás”, a hozzáértő jegyző és hivatali apparátus, aktív alpolgármester, a községi érdekeket szolgáló képviselők, intézmények vezetői és munkatársai, sőt a közmunkások is nélkülözhetetlenek a mindennapi feladatokhoz. – Számomra a polgármesterség érzelmi kérdés is, első generációs értelmiségiként megtisztelő szolgálni azt a közösséget, amelyből származom – mondta dr. Üveges István.

(A borítóképen: Üveges István Csöbör Katalin országgyűlési képviselővel)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában