bringázás

2020.09.28. 17:30

Két keréken biztonságosabb a kerékpárúton közlekedni

A megnövekedett forgalom nagyobb odafigyelést kíván.

Pap Gyula

A woman cycles over a stencil painting representing a bicycle in a so-called pop-up cycling lane in Berlin on June 11, 2020. - Authorities in the capital are setting up temporary bicycle lanes to meet demand for safe cycling during the coronavirus pandemic, as many commuters shun public transport. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Jelentősen gyarapodott a kerékpárútként megépített vagy annak elkerített felület az úthálózatban Miskolcon is, sok bringás mégis az autók közötti szlalomozást választja. Miután a járványhelyzet miatt is észrevehetően nagyságrenddel több a kerékpárral közlekedő, ez nagyobb odafigyelést kíván.

Gyalogosok, kutyával

Nem a már meglévő kerékpárutakat használni és helyette a zsúfolt autóutat választani nem tűnik jónak.

Károly is csak akkor él ezzel a lehetőséggel – hogy a kanyargós bicikliút helyett a főúton rövidít –, ha nagyon siet, de fogadkozik, hogy kerüli majd ezt a megoldást.

– Nemegyszer pár centi választja el a kormányt az autók visszapillantó tükrétől, ha kerülni kell egy gödröt, és nem figyel a sofőr, könnyen borulás lehet belőle – vallja be. Különösen az iskola kezdetével jelentősen megnövekedett forgalomban senkinek nem javasolja ezt a módszert.

Vitatott megoldás, hogy a kerékpárutat a gyalogosok számára szolgáló járdától csak egy sárga csík választja el. Zsófia gyalogosként és kerékpárosként is használja

a sávokat.

– A legnagyobb gond szerintem, hogy nem figyelünk egymásra, hiába ott a jel, meglepődünk, ha felbukkan egy bringás. A gyalogosok pedig az esetek többségében képtelenek eldönteni, melyik sávot használják, többnyire mindkettőn nyomulnak. Extrém eset kutyával megfűszerezve, hosszú pórázon. Volt már rá eset, hogy felspulniztam a kerékre a madzagot a keresztbe futó kutyával a végén – idézi fel emlékeit.


Nőtt a hálózat

Korábban beszámoltunk róla: legutóbb tíz kilométernyi szakaszon, részben kerékpárosnyom felfestésével, valamint forgalomtól elválasztott gyalog- és kerékpárút építésével készült el az új kerékpárút Miskolcon. A kerékpárosnyom kialakítása és az ehhez kapcsolódó fejlesztések még 2018-ban kezdődtek a Bacsinszky utca – Bogáncs utca, az Erzsébet királyné útja – Harsányi út, illetve a Lavotta utca – Déli utca közötti részen, valamint a Repülőtéri út egyes szakaszain. Idén márciusban folytatódott a projekt a Katalin utcát és a Mechatronikai Ipari Parkot összekötő új kerékpárút végleges megépítésével.

Az új szakasz kerékpárosnyom felfestésével, részben forgalomtól elválasztott új gyalog- és kerékpárút építésével valósult meg. A fejlesztéssel a kerékpározók számára biztonságos elérhetőséget igyekeznek nyújtani a megyei kórház és a bevásárlóközpontok felé.

(A borítóképen: A kijelölt utat ajánlják)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában