botrány

2020.09.02. 08:00

Elmenekült Bíró László a Hír TV elől

Nem válaszolt a Hír TV azon kérdésére Bíró László országgyűlésiképviselő-jelölt, hogy miért nevezte Budapestet Judapestnek.

Borítókép: Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő (j) és Bíró László, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzati képviselője sajtótájékoztatót 2020. január 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Kampányrendezvényen volt Tiszaújvárosban az antiszemita botrányba keveredett, liberális-baloldal által támogatott Bíró László.

A Hír TV stábja azzal a kérdéssel szólította meg a jobbikos politikust, hogy korábban miért nevezte a fővárost „Judapestnek”, és mit értett a kijelentés alatt.

Egyre többen elhatárolódnak

Az Észak-Magyarország is megírta: a liberális-baloldali összefogás az antiszemita kijelentéseiről elhíresült Bíró Lászlót indítja az október 11-ei időközi választáson Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú egyéni választókerületében.

A Jobbik a kampányeseményekre kíséri Bírót, a szavazólapon azonban jelölőszervezetként nem lesz rajta a párt, mert a múlt heti Kúria-döntés kimondta: a Jobbiknak jogerősen Jakab Péter nem elnöke, a Bírót támogató nyilvántartásba vételi kérelmet nem nyújthatta volna be. Jakab azonban együtt kampányol Bíróval, többek között kedden Tiszaújvárosban.

Mint ismert: Bírótól éppen az antiszemita kijelentései miatt egyre többen elhatárolódnak. Egyes liberális politikusok arra szólították fel a támogatóikat, hogy inkább maradjanak otthon, mintsem az antiszemita jobbikosra szavazzanak.

Elpártolt Bíró mögül Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Somogyi Zoltán, a Political Capital alapítója, Szél Bernadett, az LMP egykori társelnöke is. Setét Jenő roma aktivista is távolmaradásra szólította fel a romákat.

Ugyanakkor a DK és testvérpártja, az MSZP feltűnő könnyedséggel siklott át a jobbikos politikus vállalhatatlan kijelentésein, bocsánatkérését pedig elfogadták.

Koncz Zsófia, a Fidesz képviselőjelöltje már a szükséges támogatások sokszorosát leadta. De hivatalosan is országgyűlésiképviselő-jelölt Szanyi Tibor pártjának,

az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalomnak a jelöltje, Tóth Ádám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában